dimarts, 27 de setembre del 2011

La Generalitat ajornarà dos mesos els pagaments

La notícia que ha provocat més rebombori ha estat l'anunci del conseller Mas-Colell sobre l'ajornament durant dos mesos del pagament als centres socials concertats. A ningú se li escapa que una notícia com aquesta només es pot explicar per la situació de crisi econòmica que estem patint. No per això, deixa de sorprendre i, el que és pitjor, fa témer greus conseqüències.
No ens estan dient que retallen els pagaments, sinó que els posposen dos mesos. Podran suportar aquest retard sense ocasionar problemes a usuaris i treballadors? Posem-nos al seu lloc i responem què ens passaria si el sou de setembre no el cobréssim fins al novembre. I, sobretot, tenint en compte que ens ho diuen el dia 27, un parell o tres de dies abans de cobrar la nòmina.
Ahir, a les pàgines centrals de La Vanguardia apareixien diferents equipaments municipals que estaven tancats perquè els seus ajuntaments no podien pagar les despeses de funcionament. Alguns ni tan sols acabar de pagar-los. Es tractava de grans equipaments, la majoria dels quals no tenien cap sentit, pel nombre d'habitants dels seus municipis, i per tant d'usuaris.
Tots plegats ho hem fet molt malament. Hem abusat de l'època de vaques grasses per fer inversions insostenibles, que ara estem patint. Ho hem fet a nivell estatal, amb la construcció d'aeroports sense passatgers, o de quilòmetres de via ràpida, per a trens d'alta velocitat amb nou passatgers de mitjana. I també s'ha fet a nivell local, construint teatres o pavellons sobredimensionats, que ara no podem posar en marxa.
També el Tercer sector s'ha equivocat, muntant estructures massa complexes i que ara porten persones a l'atur. Hi ha entitats que han desenvolupat tasques empresarials sense muntar l'estructura i partint de la base que viuen de la subvenció, per la qual cosa no s'ha treballat gens els resultats. No es tracta ara de treure els drapets al sol, sinó de buscar solucions, però és bo recordar què s'ha fet malament, per no carregar sempre contra l'administració.