dilluns, 15 de novembre del 2010

Titulars de campanya

Durant la campanya és bo llegir els titulars de la premsa, d'acord amb les afirmacions que fan els diferents polítics. Resulta interessant per poder valorar la capacitat de cinisme d'alguns i la poca gràcia d'altres. Analitzar quants tòpics s'utilitzen, i qui la diu més grossa.
Avui n'he arreplegat alguns: "Laporta farà del català única llengua oficial", evidentment extret de les paraules del propi Laporta; "Mas és el candidat ocult del PP i el PSOE", a càrrec de Rivera; "Comença a desinflar-se perquè les seves propostes són fum", de Montilla en relació al candidat Mas; "Catalunya pateix espoliació fiscal, i algú ho havia de dir", en paraules de Puigcercós; "Catalunya és d'esquerres. S'ha de sortir de la resignació", afirmació de Joan Herrera; "Els temps en què el PP apuntalava governs de CIU sense demanar res a canvi s'han acabat", en veu de Sánchez-Camacho.
Els titulars d'avui no són massa brillants. Potser destaquen les paraules de Laporta que, com és lògic, ha de dir-la ben grossa per fer-se un lloc entre els escollits. De la mateix manera que és estrident, és igualment revocable si fem ús de la raó. Però en campanya electoral la raó no té lloc, sinó més aviat és la passió, i nosaltres, babaus, ho sabem i ens deixem enredar una vegada i una altra.
El fet que tots els partits dirigeixin els seus trets cap al candidat Mas, li dóna més relleu i afavoreix la seva elecció com a màxim candidat a la presidència de la Generalitat. Ningú li nega el principal paper en aquesta cursa electoral, però tothom busca que l'avantatge sigui el mínim possible, i ell ho sap. És normal, doncs, que les seves afirmacions i titulars siguin de perdonavides, de tornar-ne quan els altres hi van.
Ahir hi va haver un titular sucós: "A Andalusia no paga ni Déu", en paraules de Puigcercós. PP i PSOE han demanat o exigit disculpes, però... els catalans ho diem molt sovint, i quan dic els catalans també penso en aquells que parlen castellà i que tenen les seves arrels al sud d'Espanya.
Tot just som al començament de la campanya i per això podrem llegir molt més titulars, i també sondejos amb resultats electorals. Farem el seguiment.