dijous, 25 de novembre del 2010

ERO a l’Administració


El president del Foment del Treball, Joan Rosell, ha declarat que una bona sortida a la crisi seria la fusió de municipis petits i l’aplicació d’un ERO a l’Administració. Ha posat l’exemple del Regne Unit que va fusionar ajuntaments. Segons Rosell la gran quantitat de funcionaris a Espanya, la fa insostenible. Els ministeris d’Educació, Sanitat i Cultura, tenen pràcticament totes les competències traspassades a les autonomies, i un total de 150.000 funcionaris de l’Estat que no tenen feina.
És evident que una cosa són les frases sonants, que serveixen normalment per omplir titulars, i l’altra la discussió més al detall de cada afirmació amb els seus arguments. A ningú se li escapa que l’administració necessita una reforma, i probablement hi ha un excedent de funcionaris, o si més no, una mala distribució dels mateixos, ja sigui per les competències traspassades, o per la pròpia dinàmica laboral que requereix una redistribució dels recursos humans.
En un moment de crisi adquireix molta importància l’anàlisi de l’eficiència en qualsevol de les etapes de gestió, i la racionalització dels recursos que la mateixa porta implícita. No podem mantenir una administració ineficient, que es repengi a les espatlles de l’administrat, sinó que cal adaptar-la a cada moment, amb les millors tècniques i els millors resultats.
Al nostre país no es pot sentir a parlar de fusió de municipis, i cada vegada que algú ho ha plantejat, s’ha produït una espècie de terratrèmol. Ens sentim molt identificats amb el nostre poble de naixement o residència, i ens desagrada el pensar que ens puguin fusionar. Tenint en compte aquesta realitat, li hauríem de donar la volta i treballar per mancomunar serveis, un fet que ja existeix, però que es podria desenvolupar molt més. Entitats de molt pocs habitants, difícilment podran oferir serveis eficients, sinó que l’eficiència s’haurà d’anar a buscar a l’agrupació de diferents municipis.
L’Associació Catalana de Municipis (ACM) ha respost a Rosell que els ajuntaments són l’administració més eficient, amb pocs recursos realitzen molts serveis, i ha lamentat les declaracions respecte a la fusió de municipis. Ja deia jo que era un tema punyent.
Malgrat sigui un defensor de l’administració local, haig de reconèixer que el nivell d’eficiència encara té molt que desitjar, però potser sí que supera al de les altres administracions públiques. Quant a la fusió... el que deia abans: mancomunem serveis; respecte a l’ERO... eliminem ministeris sense competències i redistribuïm el funcionariat.