dijous, 14 d’octubre del 2010

Lleialtat institucional

Ahir comentava que la nostra democràcia està malalta. Tot plegat s'ha convertit en una lluita de partits polítics que només aspiren a governar. En aquesta lluita es perden molts matisos i també valors. Tot es fa en clau electoralista i s'arriba a considerar les persones en funció de la probabilitat de que siguin votants seus. Hem arribat a configurar un sistema en què tot s'hi val per aconseguir el poder.
Aquesta ànsia per estar a dalt fa que es trepitgi tot allò que es troba pel camí i que pot suposar un obstacle, sense importar el mal que es pugui produir, ni valorar les pèrdues que es pateixen. Sense tenir en compte els drets dels altres, ni l'exigència de la responsabilitat dels propis actes. 
S'ha perdut sensibilitat, respecte i tolerància, i s'ha radicalitzat l'actitud, i es fa difícil el diàleg entre posicions contraposades. Trobo a faltar la col·laboració entre govern i oposició sigui quin sigui el color polític de cada part. Fer prevaldre l'interès de la majoria, el bon funcionament del país, per sobre dels propis interessos, resulta una quimera.
Un dels principis que més enyoro és la lleialtat institucional que posa per sobre de tots els interessos partidistes, el respecte a la institució i la seva honorabilitat. En això es pot veure la gran diferència respecte als primers anys de recuperació de la democràcia després dels quaranta anys de dictadura. La unió de la diversitat va fer que deixéssim enrere la grisor del franquisme i ens endinséssim a l'espai de l'Europa demòcrata.
La lleialtat institucional és bàsica perquè les persones continuïn confiant en les institucions, en el seu poder i legitimitat. Posar-ho en dubte destrueix el camí seguit pels nostres pares i avantpassats. De la mateixa manera que el govern no pot frivolitzar, l'oposició no pot trair-la.
Les afirmacions del líder de CIU arran de la propera emissió de bons per part de la Generalitat, no afavoreixen ningú, encara que s'hagin realitzat amb objectiu electoralista. Posar en dubte la legalitat i validesa d'una emissió de bons, quan això s'ha fet abans, governant el propi partit, no és una mostra de lleialtat a la institució de la Generalitat ni al propi país. De ben segur que hi ha altres maneres de posar en evidència els partits polítics de l'actual govern, sense haver de posar en perill les nostres institucions.