divendres, 22 d’octubre del 2010

Al final s'imposa la intel·ligència

Carmen de Mairena es presentarà a les eleccions autonòmiques com a número 2 per la Coordinador Reusenca Independent (CORI), que ja té representació a l'Ajuntament de Reus. La notícia pot sorprendre, però té una possible explicació en el desencís de la ciutadania sobre la política, la poca serietat d'alguns polítics i la corrupció detectada en algunes administracions, la qual cosa fa que sorgeixin "frikis" capaços de riure's del mort i del qui el vetlla.
Fa pocs dies també podíem llegir de Belén Esteban, protagonista habitual de programes d'ínfima categoria i nivell cultural, a qui l'opinió pública li pronosticava molts èxits si entrava al món de la política. La ciutadania com a massa pot reaccionar de la manera més irreflexiva, sobretot quan es troba desorientada, sense uns objectius clars i desencisada.
Mentre els partits amb representació parlamentària busquen noms de polítics que puguin atraure vots, confeccionant unes llistes amb gent preparada per gestionar la política, hi ha qui s'ho agafa a broma utilitzant els instruments democràtics per desprestigiar la política.
No som una excepció en el món democràtic, sinó que països com Itàlia ja n'ha tingut exemples, no tan sols de possibles candidats, sinó de polítics electes. És per això que quan parlem de llistes obertes, fa por pensar que no sigui la manera d'obrir la porta a personatges sinistres, elegits pel seu populisme i no per la seva vàlua.
Estic convençut que si la CORI tira endavant el seu projecte, tot quedarà en res, però no puc dir el mateix d'altres propostes que, sense ser comparables amb Carmen Mairena, també utilitzen la imatge pública per aconseguir un lloc a la política, sense cap programa específic que els avali. Al final de tot confies amb la intel·ligència de la ciutadania a l'hora d'anar votar, i deixes per a una minoria les ganes de cridar l'atenció.