diumenge, 24 d’octubre del 2010

75 anys d’Arxiu Fidel Fita

Aquesta tarda de dissabte, després d'una reunió inusual, hem anat a veure els amics de l'Esplai de la Gent Gran que feien una festa dins dels actes "+ per a la gent gran". Hem pogut observar una mostra dels seus treballs de pintura, puntes, ceràmica... i les fotografies de les seccions d'informàtica, català, anglès, ioga... també fan tai-txi. Ens han convidat a xocolata desfeta amb coca i hem fet petar la xerrada. La seva presidenta és encantadora i s'ha pres la feina amb molta serietat i amb moltes ganes. És una persona admirable.
Després hem anat a la conferència que obria el cicle de xerrades amb motiu dels 75 anys de l'Arxiu Municipal d'Arenys. El conferenciant és l'arxiver municipal, l'Hug Palou, que ens ha parlat de l'Arxiu Municipal Fidel Fita en el període 1934-1939.
L'Hug ha fet una exposició molt exhaustiva de la creació de l'Arxiu, amb detalls dels fets ocorreguts aquells anys, molt moguts per cert. Mentre parlava em reafirmava en la satisfacció d'haver apostat per posar al dia l'Arxiu municipal que, des de l'any 1953 estava sense classificar ni emplenar cap fitxa. Una feina que des de fora no es veu i que fins i tot ha estat criticada, com ha recordat l'alcalde amb una anècdota de carrer, i que m'ha fet pensar amb la regidora del PP que també va considerar que no era el moment de fer-ho...
La història la fem tots plegats, amb més o menys encert i amb més o menys projecció, incidència, però al cap i a la fi el nostre present és una part del passat. Avui he conegut una mica més de la història de la vila que m'ha acollit, i els presents a la Biblioteca crec que, tot i la durada de la conferència i la seva densitat, l'han agraït.