dilluns, 15 de febrer del 2010

Els drets d’autor

Avui a la tertúlia de les 3h, de Catalunya Ràdio, han convidat en Ramon Muntaner, director a Catalunya de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE), i s'ha produït un efecte mimètic entre tots els tertulians. No he pogut escoltar tot el debat, però l'estona que l'he seguit m'he adonat que totes les intervencions eren favorables a la política de l'SGAE, encara que algú d'ells incorporés matisos.
Eren favorables, però... donava la impressió que algú d'ells o d'elles no hauria dit el mateix sense el director de l'SGAE al davant. S'ha de reconèixer que l'experiència és un grau i que el senyor Muntaner ha après molt bé com defensar-se davant de tot tipus de queixa o crítica, que si no li plantejaven ja ho feia ell mateix.
Aquesta tarda llegeixo les declaracions del ministre Sebastián, que es feien ressò de l'opinió del president de Telefónica en el sentit que els buscadors d'Internet haurien de pagar per l'ús de les xarxes de telecomunicació.
El tema és profund i no es pot enllestir amb quatre paraules. És cert que no hi ha res gratuït, i per això no té sentit obtenir gratuïtament obres, treballs d'altres persones, però no tot se soluciona posant un preu genèric, sinó que cal analitzar i saber distingir diferents posicions i situacions.
El problema de l'SGAE, que té més història que no pas l'Internet, és la mala imatge, i això s'ha dit a la tertúlia, en part pel fet impositiu, però també per l'actitud i la intransigència, que probablement es resoldria amb una modificació de la Llei.
Ho han dit molt clar a la tertúlia, no és el mateix especular o enriquir-se amb l'ús d'una obra d'autor, que utilitzar-la per amenitzar un espai o temps sense lucre. Aquesta diferència ha de ser motiu de reflexió i modificació de la Llei, per acostar més posicions, encara que sempre quedaran els extrems.