dijous, 26 de novembre del 2009

Més sobre l’editorial

Ahir, al blog que tinc a l'entorn d'arenyautes, comentava la publicació, avui, d'una mateixa editorial per part de dotze diaris catalans, en defensa de l'Estatut i advertint al Tribunal Constitucional sobre les conseqüències d'una sentència insensible a la realitat referendada pel poble català. La majoria dels partits catalans s'han manifestat d'acord amb el contingut de l'editorial i també en la idea de presentar-ho conjuntament, diaris de diferents tendències. Una vegada més el Partit Popular s'ha distanciat i ha fet demagògia política, amb un discurs embolicat que ni ells acaben d'entendre.
Fa quatre dies ens volien vendre que Catalunya és el seu objectiu, quan el que necessiten és més vots catalans per aconseguir guanyar a Madrid, sense cap tipus de mirament i disposats a limitar encara més els drets assolits.
No sé si la senyora Camacho i tot el seu seguici ha de parlar més clar per obrir els ulls de tots els catalans i fer-nos veure què podria significar un resultat electoral favorable al PP. Per altra banda, el fet que un partit sigui tan clar i evident en els seus posicionaments, no ens ha de fer oblidar que els altres no estan lliures de culpa. Cap partit polític pot tenir la consciència tranquil·la, no tant pel seu posicionament teòric, que n'hi ha que han estat molt clars, sinó en la seva capacitat de consensuar posicions clares, efectives, determinants.
L'editorial és molt discret i gens radical, per això ha permès que tots els diaris els subscrivissin. En això radica la intel·ligència, encara que sempre va bé que existeixin grups radicals per fer més acceptable, als ulls dels que pensen diferent, els postulats dels més discrets.
Hi ha un element que molts destaquem i aquest és la nostra paciència durant aquesta llarga transició a la democràcia i l'estat de Dret. I una idea important que recull l'editorial, i és la defensa a la diversitat de l'estat espanyol i el rebuig a la uniformitat d'una Espanya plural. Negar aquesta evidència només pot portar al suïcidi col·lectiu.