dijous, 19 de novembre del 2009

Ja tenim president!

Sí, ja tenim president i el seu nom és Herman Van Rompuy, és primer ministre belga, i ara serà el president del Consell d'Europa. Confesso que si m'haguessin demanat com es deia el primer ministre belga, no ho hauria pogut respondre, tot i tractar-se d'un país proper i que hi he anat diferents vegades, i he seguit de prop el tema de la llengua i la realitat nacional del país.
El més preocupant, però és valorar les respostes a les preguntes: què és el Consell d'Europa? quines competències té? per qui està format?... quantes persones sabríem respondre tant sols una de les preguntes? En què es diferencia de la Comissió Europea?
El desconeixement explica la poca participació a les eleccions europees, perquè tot i que sabem que anem a votar els parlamentaris europeus, no acabem d'entendre quin és el seu paper ni quines són les seves competències. Què vol dir que Espanya presidirà la Unió Europea? què farà Zapatero i què farà el senyor Van Rompuy?
A mi em passa que de tant en tant haig de repassar els noms i funcions de les diferents institucions i organismes de la Unió Europea, però no hi ha manera que em quedin. El problema està en que s'estudien en clau del propi país, però les funcions i la seva distribució entre organismes no és la mateixa.
El desconeixement fa que Europa no acabi d'assolir la força necessària per liderar i representar tots els seus membres, i el fet que no sigui el nostre referent, provoca que no tinguem interès per conèixer millor la seva composició. És un peix que es mossega la cua, i no en sortirem si no arribem a creure'ns que formar part d'Europa té un sentit, un interès i uns objectius. Veurem que passa ara amb el nou president. El tema de la representativitat queda molt penjat. No sé si això pot ser un handicap per al futur de la Unió Europea.