dimecres, 9 de gener del 2008

Preocupació, por o engany?

No prendre decisions importants poques setmanes abans de les eleccions, anima els ciutadans a votar, o és una raó més perquè moltes persones deixin de fer-ho? Avui sortia la notícia del possible ajornament de l'adjudicació del traçat de l'AVE que passa soterrat a pocs metres de la Sagrada Família. El motiu que exposa el diari seria la carta que podria jugar Zapatero amb un possible pacte amb CIU, que no vol el túnel. Això, però, comportaria problemes al desenvolupament urbanístic al voltant de la Sagrera, on s'hi ha apostat des de fa temps i que el govern municipal entén que seria un desastre.
Al llarg del dia tothom hi ha dit la seva, però queda sense respondre l'efecte que tot això provoca en els ànims dels ciutadans. No hi ha faltat qui ha suposat que l'ajornament era degut a la por del president espanyol davant els dubtes que s'han creat sobre el perill de què el túnel passi tan a prop de la Sagrada Família. I per què no? Tot hi cap i això és el que desencisa els votants.
També és cert que amb tants processos electorals, arriba un moment que la gent es cansa, perquè, a més, totes es plantegen sota els mateixos esquemes, quan es tracta d'eleccions diferents. Els mateixos tòpics i les mateixes tàctiques, fan que a la llarga ja no sàpigues què estàs votant o fins i tot a qui estàs votant.
Una solució passaria per l'elaboració d'una vegada per totes de la nova llei electoral catalana, que s'adeqüi al nostre país, i que li doni caràcter; que estudiï la possibilitat d'introduir les llistes obertes o sistemes mixtes. Tot això, però no treu que els polítics en particular i la societat en general, facin l'esforç de ser més transparents i més clars en els missatges que donen els uns, i de ser més crítics i participatius els altres. I jugar net, amb sinceritat, sense amagar la veritat, perquè això és el que dóna confiança, la confiança que tots plegats hem perdut.