dijous, 17 de gener del 2008

El defensor, les entitats i la participació

D'aquesta setmana destaco l'inici de l'activitat del defensor del ciutadà, en Manel Pou, ahir dimecres; la reunió de les entitats esportives d'ahir la nit, en què es va consensuar el Reglament del nou Consell Municipal d'Esports, i la reunió d'aquest vespre del procés participatiu del Pressupost 2008.
Han passat més coses, com els primers passos per a l'elaboració del Pla director de Participació d'Arenys, el programa de ciutadania... però em quedo amb els tres que figuren al títol, perquè són un pas important en el programa de govern.
La figura del defensor del ciutadà és important perquè suposa una garantia per als ciutadans, de control del treball de l'administració local, i de l'actitud d'aquesta vers els vilatans. El Reglament de Participació contempla aquesta figura, que no ha estat realitat fins vuit anys de la seva aprovació. També parla dels consells sectorials, i aquests seran realitat al llarg del mandat.
A partir d'ara, doncs, totes aquelles persones que considerin que l'administració local no els ha donat resposta, o bé la resposta que han obtingut no la consideren adient, tenen l'oportunitat d'acudir al defensor del ciutadà, perquè valori l'actuació municipal i en cas que consideri que no s'ha obrat com calia, ho comuniqui a l'administració perquè rectifiqui la seva actuació.
Caldrà seguir els esdeveniments, i desitjar que l'administració local no provoqui massa casos per al defensor del ciutadà.
Les entitats esportives han realitzat un bon treball de diàleg i discussió, que són la base de tot procés participatiu. El Reglament que surti del consens tindrà, estic segur, la garantia de referent per un treball constant i participat en el camp de l'esport a casa nostra.
I avui, al Calisay, hem donat el tret de sortida del procés participatiu del pressupost 2008. Un procés pilot, que ha de servir per acostar la gestió municipal al vilatà, i permetre que expressi les seves prioritats a l'hora d'invertir a l'espai públic.
Poc més de trenta persones han assistit a l'acte, que ha servit per explicar el funcionament del procés. Al final hi hagut diferents intervencions, aportant suggeriments i també alguna crítica al procés. Tothom s'hi ha pogut expressar i crec que s'ha entès el missatge de fons: volem la participació, i animem a participar-hi.
No cal dir que han estat positives, al llarg de la setmana, les mostres de suport d'amics i coneguts, davant d'esdeveniments que ningú voldria, i que hauria de fer reflexionar a més d'un; no tant pel contingut, com per les formes i les tergiversacions creades. El balanç: positiu; s'ha fet bona feina, i això és el que estem obligats a fer.