dimarts, 2 de maig del 2006

Què passa amb la Justícia?

Ara resulta que l’exalcalde de Marbella i sis exregidors més no aniran a la presó, tot i la decisió presa pel jutge que afirmava que havia de ser d’execució immediata. El motiu és que s’ha presentat una petició d’indult i si se li concedís (el procés pot trigar uns sis mesos), resultaria que l’indult arribaria quan ja haurien complert la pena. Per evitar aquesta situació absurda, es paralitza l’ingrés a la presó.
Que quedi clar que jo no poso en dubte la legalitat de les mesures preses, i estic convençut que no hi ha ni prevaricació ni error judicial. El que no em queda tan clar és que aquesta regla funcioni sempre de la mateixa manera. Tinc l’estranya sensació que quan l’acusat és un pobre desgraciat (que no té ni diners ni amics influents), no s’aplica igual. (tots recordareu exemples de persones que han estat acusades i ingressades a la presó, abans del judici, i després se’ls ha declarat innocents).
Fa lleig, oi? Només fa deu dies que el jutge els condemnava per un delicte consumat contra l’ordenació del territori en la seva modalitat de prevaricació funcionarial urbanística, i a més ho fonamentava dient que l’atorgament de la llicència es va fer de manera flagrant i arbitràriament, oblidant-se completament de la funció pública urbanística, i ara ens diuen que no entren a la presó perquè s’ha demanat l’indult.
No sé si es tracta d’alarma social o no, però per als mortals que no tenim gaires coneixements jurídics, se’ns fa estrany i ens fa dubtar de la igualtat de totes les persones davant la justícia. Tampoc fa cap favor a la credibilitat dels polítics, a qui s’acusa sovint de corrupció, sense motius la majoria de les vegades, perquè hi ha casos com el que presumiblement estem analitzant, que s’agafen per generalitzar-ho a tota la classe política.
No sé com acabarà tot plegat, ni si es derruiran els edificis que es varen construir en zones verdes, ni si els perjudicats seran els que varen cometre el delicte o ho seran aquells a qui varen enredar... Molt complicat per ser analitzat en quatre paraules, però és important que tots els mecanismes jurídics i polítics funcionin perquè no debilitem més la nostra societat democràtica.