diumenge, 4 de març del 2018

Una transició que ha fet aigües

Hauríem de ser capaços tots plegats de desgranar els diferents elements que han anat apareixent arran de la situació a Catalunya i del moviment independentista. Ho dic, perquè fins i tot aquelles persones que estan en contra del procés i de la possibilitat que Catalunya s'independitzés, s'haurien de fixar en aquelles situacions que han aparegut i que ens fan veure que res ha canviat tant com ens pensàvem, en aquesta transició de la dictadura a un sistema democràtic.
Hem pogut observar que era cert allò que dèiem alguns, amb persones de valuosa competència, sobre l'efectivitat de la transició. Realment aquests quaranta anys han servit per dissimular i mantenir en el poder, darrera la barrera, els mateixos que varen fer costat al dictador. En institucions com l'Exèrcit, el Poder Judicial i la política en general, però amb el gran suport del capital, s'hi ha mantingut un personal d'idees ben poc democràtiques, que han anat bellugant els fils dels polítics i personatges de primera fila. Ha estat amb el procés, que s'ha desemmascarat molta més gent i institucions, i de manera molt més descarada que no pas fins ara.
L'atac a la llibertat d'expressió és una mostra clara d'aquesta manca real de llibertats. Les decisions de jutges amb un passat gens democràtic, empresonant persones que no han estat jutjades, només per com pensen, són dues mostres d'aquesta situació anòmala que estem patint.
El problema que tenim és que arreu del món la democràcia i les llibertats personals estan en perill, i no tenim referents que puguin denunciar el que s'està produint a Espanya. Mirem què passa als EUA amb Trump, a Turquia amb Erdogan, o a Rússia amb Putin, per posar només tres exemples, o perquè l'extrema dreta té tanta força a Àustria, França, Alemanya, Holanda... Què passarà avui a Itàlia?
L'altre dia em preguntava on és l'esquerra catalana, però ho podem fer extensiu a tot arreu. L'esquerra a tot el món occidental es troba dormida no sé si esperant temps millors, o bé ja ha llançat la tovallola. Dir que a Espanya en aquests moments no hi ha llibertat d'expressió i que el Poder Judicial es troba alineat amb el Poder Executiu, en contra de la població, no és un insult, sinó la pura realitat.