dimecres, 7 de març del 2018

Multar els passejadors d'animals incívics

Incívics ho són alguns passejadors, no els animals, i cada vegada en són menys, però encara n'hi ha. Sovint caus en el parany de posar tothom en el mateix sac, sobretot quan veus un gos deslligat, una cagarada a terra, o un fanal mig rovellat per culpa dels orins dels gossos. Això a Arenys és freqüent, i no és culpa del govern municipal, sinó de les persones incíviques que no es mereixen viure en societat, perquè no en saben ni en volen aprendre. 
Com els hi podem ensenyar? A base de sancions econòmiques?
No sé si aquest és el millor sistema, però estic d'acord que és una amenaça que a una bona part dels incívics els fa replantejar la seva actitud. El problema que hi veig és quan i quantes sancions hi haurà. No és fàcil detectar qui es comporta malament, perquè s'acostuma a fer amb nocturnitat, tret dels més barruts que si els avises se t'encaren. Potser el fet d'haver de portar l'ampolla d'aigua identificarà qui fa bé les coses de qui se n'hi en fot.
La normativa que es va aprovar sobre la tinença d'animals, però sobretot per com es respecte la vila traient els gossos a orinar i defecar, la considero oportuna. Fa molts anys que es persegueix qui no recull els excrements dels gossos, però no en fa tants que s'obliga a netejar els orins. Jo diria que estem parlant de fa pocs mesos en els municipis capdavanters. I això és important.
Recordo que en una audiència pública a l'ajuntament d'Arenys de Mar, jo encara no havia estat regidor, un passejador de gossos se'm va enfadar quan jo vaig intervenir dient que estava molt bé que es recollissin els excrements, però que hi havia un costum que calia eradicar, com és permetre els gossos que orinessin a les façanes i els fanals de llum. Ara això està prohibit i pot ser sancionat. Si d'aquesta manera aconseguim millorar la cara de la nostra vila, benvinguda la normativa!