dissabte, 11 de març del 2017

Europa reclama neutralitat al Tribunal Constitucional

El Consell d'Europa demana al govern espanyol que reconsideri la reforma del Tribunal Constitucional que va aprovar Rajoy a finals de l'anterior legislatura aprofitant la seva majoria absoluta. Recordeu que la reforma permet que el Tribunal Constitucional no només sentenciï, sinó que a més li dóna poder per executar les seves pròpies sentències.
És de preveure que el govern espanyol no mourà fitxa, atès que es tracta d'una recomanació sense cap efecte vinculant, però sempre és bo que es faci públic que decisions imposades pel govern del PP no són correctes i que només s'aguanten per raó de la força i no per la força de la raó, sobretot quan vénen d'organismes internacionals. És bo perquè dóna ales a qui en aquest moment és el principal afectat, i que per això es va fer la reforma del Tribunal Constitucional.
Ens trobarem, doncs, amb un exemple més del quixotisme espanyol que tan mal li ha fet a Espanya i que no li ha permès aconseguir agafar el tren de la dinàmica democràtica que calia esperar després de tants anys de transició. Els grans partits espanyols, PP i PSOE, no han estat a l'alçada i han utilitzat les seves majories absolutes per teixir una xarxa ja sigui de corrupció o de favoritismes i amiguismes, amb poca voluntat transformadora de la societat i encara menys de transparència i voluntat d'obertura a la ciutadania.
La situació política espanyola, al marge del procés català, és de molta tristesa, indignació i ràbia. No pot ser aquesta manca de diàleg, d'interessos partidistes per repartir-se el pastís. La imatge que proporciona no crec que ens la mereixem, i necessitem que des de fora ens vinguin a donar lliçons de democràcia i, en aquest cas, de neutralitat del Tribunal Constitucional.