diumenge, 23 de novembre del 2014

El populisme que preocupa a Duran no és nou d'ara

Duran i Lleida es planteja lluitar contra el populisme emergent i donar una nova visió de la política que ha caigut tant en descrèdit. La imatge temuda del populisme és Podemos i la possibilitat que engresqui una bona part de l'electorat fins al punt de constituïr-se com a força decisòria en el nou mapa polític espanyol i també català.
No li diré que no tingui raó amb el protagonisme que està agafant Podemos, però m'ha de reconèixer que fins ara els partits polítics han desenvolupat una política populista en extrem, enredant la ciutadania i comprant-li els vots a canvi de favors i actuacions sense ordre ni concert. Si ara sorgeixen formacions com Podemos o Guanyem és perquè la gent està cansada de tanta corrupció i de tant menystenir la ciutadania per part dels partits polítics tradicionals, i per això més que témer pel que pugui fer Podemos s'haurien de preocupar per canviar la manera de fer política i rectificar, tenint en compte més el ciutadà, i resoldre els seus problemes, no a canvi del vot, sinó fruit d'una política pensada per la ciutadania en la seva globalitat.
He llegit que la CUP ha trencat amb Guanyem i també penso que es troba lluny de la filosofia de Podemos. No tant pel seu plantejament rupturista que ambdues formacions prediquen, sinó per la claredat de les seves propostes. Mentre que la CUP exposa molt clarament quines són les seves idees, que ens poden agradar més o menys, Podemos només llança consignes i atacs contra l'statu quo, però no ens diu com pensa actuar. A més, sense tenir experiència en el govern ja té gent actuant sota sospita, i encara és l'hora que ens diguin què en pensen del procés sobiranista i quina carta voldran jugar.
M'agradaria que algú de Podemos, que potser un dia vindrà a demanar-me el vot, m'expliqués quina és la seva idea de Catalunya i Espanya i com pensen actuar. Entretant em quedo amb els partits que m'ho expliquen clarament i desestimo aquelles forces com ICV, UDC i el mateix Podemos, perquè no sé com ho resoldran, si aniran de la mà del PP i C's o bé sumaran amb els partits sobiranistes.