dissabte, 12 de febrer del 2011

Parlant d'arxius

Acabo d'arribar de la conferència de Ramon Alberch "L'arxiu, un servei amb molt passat i més futur", que ha tingut lloc a la sala d'actes de la Biblioteca, dins el cicle d'actes en commemoració dels 75 anys de l'Arxiu municipal de la vila. Ramon Alberch ha estat subdirector general d'Arxius i Documentació de la Generalitat de Catalunya, de qui els germans Centelles varen culpar que l'arxiu fotogràfic del seu pare hagués anat a parar a Salamanca.
Precisament Alberch ha mencionat el cas Centelles i ha acusat els fills del fotògraf d'haver embrutat la memòria del seu pare que, enregistrat per TV3, va declarar que volia que el seu fons fotogràfic es quedés a Catalunya i que fos de franc. Incomplint la voluntat del fotògraf mort, els fills ho varen vendre al ministeri de cultura, amb uns guanys, calculats per Alberch, d'un milió i mig d'euros.
La conferència ha servit per posar relleu a la importància dels arxius com a recull de la història d'una persona, d'un poble, d'un país, i ha mencionat diferents episodis en què la consulta a l'arxiu ha comportat canvis històrics. També la manipulació que s'ha fet, la destrucció d'arxius per eliminar la història, i la classificació de documents, tot plegat per amagar l'evidència. Un dels casos explicats ha estat la guerra a l'antiga Iugoslàvia en què els serbis es varen dedicar a destruir tot tipus d'arxiu, perquè els adversaris perdessin qualsevol document que els identifiqués a ells i les seves propietats.
El cicle de conferències ha estat conduit per l'arxiver municipal, l'Hug Palou, i els participants han estat persones de contrastada professionalitat, i amb responsabilitats nacionals. L'Arxiu d'Arenys de Mar s'ha guanyat un lloc destacat en el món arxivístic i estic molt satisfet amb la feina que hem fet durant aquest mandat, que espero es recordarà de manera positiva.