diumenge, 13 de febrer del 2011

Confeccionant llistes

Aquests dies que ja s'han decidit molts alcaldables, la feina està en confeccionar les llistes que han de portar a guanyar les eleccions. Es tracta d'una feina difícil, no pas perquè no hi hagi persones interessades a figurar-hi, sinó perquè és molt complicat aconseguir persones valuoses que siguin capaces de gestionar amb eficiència el govern d'un municipi.
Són molts municipis i per tant moltes llistes a confeccionar i un problema afegit i és que les persones que els agrada entrar en política, no sempre estan disposats a fer-ho en un ajuntament, sinó que prefereixen ser diputats, perquè no reben la pressió diària del que suposa ser regidor de poble.
La història ens brinda molts exemples de llistes guanyadores que han estat un fracàs en la gestió municipal, en primer lloc perquè les persones integrants de la llista, al marge de la seva capacitat de gestió, desconeixien el funcionament de l'administració pública, alguns dels quals quan se'n van encara no han entès res.
Com totes les coses, l'experiència és un punt i potser caldria trobar la manera que les persones que optessin a governar un ajuntament, rebessin algun tipus de curs de formació perquè no els vingués tan de nou quan entren al govern, i també a l'oposició.
La manca de persones prou preparades i amb voluntat de servei, que no es presentin per figurar ni treure'n rèdits personals, és un problema greu de la nostra societat que et fa entendre com hi ha qui desconfia de les competències municipals i demana traspassar-ne als governs autònoms.
A tot això cal afegir que no sempre guanya qui confecciona la millor llista, perquè hi ha qui té més gràcia a l'hora de presentar-se, persones que dominen l'art de l'engany, de paraules buides sense contingut, i de resultats nefastos. D'aquest perill també ens hem de deslliurar i per tant convé tenir els ulls ben oberts i no deixar-nos enredar. Malgrat tot, segur que tots hem vist el què ha passat i qui hi ha posat el coll i qui la cara.