diumenge, 6 de febrer del 2011

Interculturalisme i integració

Després de la tertúlia de divendres on vàrem parlar amb representants de la comunitat magrebí d'Arenys de Mar, entenc encara més les declaracions de Cameron al Regne Unit anunciant el fracàs del multiculturalisme. Tenia raó Mohamet Chaib quan defensava l'interculturalisme com a sortida positiva a la realitat diversa d'avui. Mantenir les diferents cultures sense interrelació, és un error. La convivència vol dir relacions socials i no pas separacions.
Mentre la Khadija parlava, pensava en si el govern municipal d'aquest mandat havíem treballat suficientment el camp de la immigració. Vàrem crear la regidoria de Nova Ciutadania que en un reajustament d'organigrama a mig mandat hem incorporat a Igualtat. Penso que des d'un principi hem tingut clar que no podíem deixar de banda la realitat dels nouvinguts i la necessitat d'acostar-los al nucli de la nostra societat. Ho haurem fet més o menys bé, però hi hem cregut.
Khadija es lamentava del dolor que li ocasionava sentir dia rere dia com es dóna la culpa a la immigració de tots els mals que patim avui, fruit de la crisi econòmica. Khadija ens comentava que les persones arribades del Marroc i altres països, no ho feien per gust, sinó per necessitat, i venien al nostre país a treballar. Ara, amb la taxa d'atur tan alta, en reben les conseqüències.
Les classes de català i de l'escola d'adults, els cursos de noves tecnologies i el treball fet en col·laboració amb l'Associació de Dones per a la Igualtat, han permès incorporar persones nouvingudes a la xarxa ciutadana, a formar-los per afrontar amb millors condicions la integració al seu nou estatus.
Khadija reclamava que no es posés a tots els immigrants en el mateix sac. Com a tot arreu, hi ha gent bona i gent rebutjable, i posava l'exemple d'aquesta setmana a Serveis Socials.
Tots tenim l'esperança que la segona generació tingui més fàcil la integració, però hi ha un obstacle a superar, i aquest és l'escolarització dels fills dels immigrants. Els seus pares han d'entendre que cal que acabin els estudis, que els deixarà més ben preparats per al futur. D'això, tant la Khadija com en Mustafà se'n lamentaven.