dimarts, 25 de setembre del 2007

Inauguració del curs escolar 2007/08

Pares i mares del col·legi La Presentació estàvem convocats a la conferència inaugural del curs escolar 2007/08, i a la primera reunió de pares amb les tutores dels nostres fills. Una manera de conèixer l'aula on adquireixen coneixements i són educats.
La xerrada d'avui, a càrrec del salesià Francesc Riu, sense voler-la desmerèixer, no ha tingut el ganxo de l'any passat. Si feies l'exercici de situar el conferenciant, resultava interessant la seva exposició, la seva lògica i la seva parcialitat raonada. Francesc Riu és autor del llibre "LOE: desafio y oportunidad", una anàlisi crítica de la Llei Orgànica de l'Educació (LOE)
M'ha interessat la comparativa entre ensenyar i educar, i també entre formar i educar. És cert que utilitzem els verbs indistintament quan el seu significat no és el mateix, i això és rellevant si la confusió arriba al nivell legislatiu.
Ha estat crític amb els diferents governs espanyols, incapaços de pactar un sistema educatiu durador: cinc projectes en menys de trenta anys, i ha defensat l'educació en el sentit de la vida, amb l'accepció de sentit de "la raó de ser". Ha insistit en la idea que l'educació es pot fer des de diferents criteris, des diferents sentits de la vida, perquè no tothom té el mateix concepte de la llibertat, ni el mateix posicionament sobre els drets de l'home i la dona, o les creences religioses.
La xerrada ha acabat posant èmfasi en l'educació integral, que no deixi fora cap dimensió dels fills, dels alumnes, cap capacitat, sinó que les puguin desenvolupar totes sense límits.
Ara la pregunta que em faig és si hem de parlar de regidoria d'ensenyament o d'educació, o bé si és correcte parlar de formació d'adults.