divendres, 17 de febrer del 2006

Sobrequés, Strubell i Fèlix Cucurull

Dins els actes d’homenatge a Fèlix Cucurull, aquest vespre ha tingut lloc una conferència a càrrec de Toni Strubell i Jaume Sobrequés. L’ha presentat i moderat la professora d’història Pilar Royo.
La Sala Noble del Calisay estava plena i els parlaments s’han seguit amb molta expectació. Tots tres han comentat la seva relació amb Cucurull de qui guarden molt bons records.
En Jaume Sobrequés ha volgut fer ressò de la mort, avui, d’un gran patriota català, com ha estat Francesc Ferrer i Gironès. De Fèlix Cucurull ha dit que tot i tenir un únic compromís, era una persona polièdrica. Ha ressaltat la seva obra com la Història del Nacionalisme Català, i ha fet notar l’actualitat d’una de les grans idees de Fèlix Cucurull, com és la de nació catalana dins una espanya plurinacional, i l’afirmació que ens han amagat la història. Ha acabat afirmant que l’obra de Cucurull no ha estat suficientment difosa.
Strubell ha definit i valorat la vida de Fèlix Cucurull com la d’un catalanista en temps del franquisme. L’anomenat activista de les idees, que va militar en partits i formacions minoritàries que mai l’havien de portar a poder viure de la política. Ha considerat com una de les principals contribucions a la Història, el seu treball per desfer els tòpics sobre el catalanisme. Segons Strubell, Fèlix Cucurull va destacar la personalitat de Josep Narcís Roca i Farreras, el pare del catalanisme d’esquerres.
Els organitzadors dels actes commemoratius als deu anys de la mort de Fèlix Cucurull, fan possible que durant un parell de mesos els arenyencs tinguem l’oportunitat d’assistir a unes conferències i ponents interessants, que ens recorden la persona i l’obra del nostre convilatà.