dissabte, 7 de març del 2015

Els ajuntaments necessiten gestors professionals i bons treballadors

Ara que estem preparant-nos per a la campanya de les eleccions municipals seria un bon moment per reflexionar sobre la feina que es fa en els ajuntaments i la capacitat dels tècnics i treballadors de l'administració, però també dels càrrecs electes. 
És important tenir en compte que la gran majoria de persones que es presenten a les llistes, no tenen ni la més petita idea de com funciona l'administració. També és cert que hi ha càrrecs electes que després de quatre o més anys de governar encara no se n'han assabentat.
Sempre he defensat que la política que es fa en un ajuntament va de la mà de la gestió. No és el mateix formar part d'un Parlament que d'un ajuntament. Massa vegades els polítics dels ajuntaments s'obliden de la gestió del dia a dia, i basen tot el seu treball en els plens, el lloc amb ressò mediàtic, i ben poc en la tasca diària per resoldre els problemes que es presenten sovint.
La capacitat dels tècnics, sobretot en ajuntaments petits, també és important tenir-la en compte. Un ajuntament com Barcelona o Badalona, per posar dos exemples de grans ciutats, es pot permetre escollir entre un gran ventall de tècnics preparats, amb bones direccions i amb un treball d'equip. Els ajuntaments petits també necessiten bons professionals, però no sempre els aconsegueixen, ni l'estructura els permet fer un bon treball. A vegades els tenen com a passavolants, en busca de millors sous i ciutats.
La reflexió no es pot resumir en un post del dia, perquè hi ha massa elements a tenir en compte. Els serveis bàsics a atendre, l'externalització de la gestió d'aquests serveis i el seu control, són font de discussió i no sempre amb prou coneixement de causa. 
Quan em demanen l'opinió sobre on hem de dirigir el nostre vot, sempre dic que caldria poder votar llistes obertes i seleccionar aquelles persones que tenen un bon currículum professional, un bon coneixement de l'administració pública, i una voluntat ferma de treballar per als altres, pensant primer en els més febles. Podem buscar més aptituds i valors, però amb els que esmento, ben assumits, ja faríem. Tot i així em permeto afegir-ne una altra: molta il·lusió per fer créixer el nostre poble en civisme, participació i riquesa.