dijous, 19 de desembre del 2013

Arran del Pressupost municipal d'Arenys de Mar

Deixant de banda què passarà amb la reforma de la llei local, i del poc marge de maniobra en un pressupost amb els ingressos tan limitats, com és el cas de la nostra vila, l'elaboració del pressupost anual acostuma ser poc transparent i amb criteris equivocats. No cal dir que tot això és glòria si ho comparem amb el moment més transcendent que és la liquidació del pressupost executat. Suposo que us podeu imaginar que el resultat se sembla molt poc a les previsions inicials, i aquí s'hi dóna molt poca importància, massa poca.
Ni el govern municipal ni l'oposició es prenen prou seriosament què s'ha fet durant el darrer exercici, ni es qüestionen per què l'execució és tan diferent de la previsió inicial. Fins i tot m'atreveixo a dir que quan s'està elaborant el pressupost ja se sap que aquest no es complirà, i que durant l'any s'aniran fent canvis, previsibles d'entrada.
L'oposició acostuma a queixar-se de la poca transparència, i sol tenir raó. A vegades aquesta manca de transparència passa dins del propi govern, sobretot quan hi ha pactes, però el pitjor és que sovint el pressupost s'elabora a partir de concessions als diferents regidors i regidores del govern. Ningú vol sortir amb un pressupost a la baixa, i es prioritza el pacte entre regidors a les veritables necessitats de la població. Això és molt greu.
L'experiència és un grau, i t'ajuda a entendre segons quines decisions que, si no ho coneguessis, et faria pensar que no tenen sentit. M'he queixat moltes vegades del funcionament intern dels partits polítiques. Dels equilibris per guanyar posicions, de la importància de les simpaties més que no pas les aptituds. En el cas del pressupost també estaríem parlant de les concessions per afinitats o obligades pels pactes.
Hi ha qui ha sabut donar un cop de puny a la taula i prioritzar, amb més o menys encert, els temes principals a treballar, assignant els recursos necessaris en detriment del fair play erroni, però habitual. Desconec què passarà amb el pressupost d'Arenys de Mar per al 2014. Hem de tenir en compte que el govern està format per quatre forces polítiques, i si es tracta d'acontentar tothom, el resultat pot ser un bunyol. Confiem que regni la intel·ligència i el sentit comú, i s'aparqui la política mal entesa.