dijous, 6 d’octubre del 2011

Més sobre retallades

Voldria ser optimista, si més no evitar ensorrar-me després d'analitzar, per activa i per passiva, la situació econòmica i política actual. Avui hem viscut un capítol més del conjunt de retallades per disminuir el dèficit econòmic, insistint en la reducció de les despeses i deixant de banda l'augment d'ingressos. En el cas d'avui, després de l'anunci sobre l'eliminació de la paga extra de Nadal d'enguany, per als polítics i alts càrrecs de la Generalitat, ens han avançat la possibilitat d'aplicar la mateixa mesura als funcionaris públics, i el conseller Mas-Colell ha arribat a dir que els salaris haurien de disminuir a nivells de 2007. 
Sobre les paraules del conseller, voldria dir que el seu comportament continua essent de bomber incendiari, ja que la simplesa de la proposta, no s'aguanta per enlloc. Pretendre aconseguir una massa salarial igual a quatre anys enrere, quan les referències no són les mateixes, és una temeritat, o simplement unes ganes d'alarmar innecessàriament la ciutadania.
Avui he escoltat Joan Coscubiela al programa de tertúlia de Catalunya Ràdio, i m'ha agradat la seva crítica a la política obsessiva de reducció de les despeses, i que es mantingui un nivell impositiu tan baix. També a La Vanguardia hi havia un article de Robert Skidelsky molt interessant sobre els posicionaments dels economistes Hayek i Keynes, davant d'una situació de crisi econòmica com l'actual. I per tant tornaria a insistir i repetir-me en la necessitat de treballar la política impositiva per augmentar els ingressos estatals i evitar que una pràctica excessiva en reduir les despeses ens porti a una recessió amb dificultats per sortir-nos-en.