dimarts, 8 de juny del 2010

Resultats enganyosos

De la mateixa manera que quan s'ha acabat una manifestació, després d'una vaga vénen les xifres, i sempre contradictòries. En aquest cas podem llegir les que dóna el govern espanyol, un 11,85, les de la Generalitat, un 18,7, o les que ofereixen els sindicats convocants, un 75,3% Una diferència abismal que no té gens de lògica.
És evident que el govern està interessat a minorar l'impacte de la vaga i els sindicats pretenen donar-li relleu, però una i altra xifra són massa distants si no hi ha alguna raó que ho expliqui.
Arran d'aquesta disparitat he intenta donar-hi voltes i he conclòs que si són honestos la diferència està en la base que es pren per calcular el percentatge d'abstenció. Si volem que la xifra resultant sigui menor, prendrem la totalitat de la plantilla, si volem conèixer més exactament el nombre de persones que ha deixat voluntàriament de fer vaga, a la totalitat de la plantilla li haurem de restar els serveis mínims, que en l'opció anterior es consideren no vaguistes.
Tot i la precisió dels serveis mínims, em continua estranyant la diferència de percentatge, i és per això que ho he calculat amb l'exemple de l'Ajuntament d'Arenys de Mar. En el primer cas, comptant la totalitat de plantilla i el nombre de persones que han seguit la convocatòria de vaga, el percentatge seria d'un 12% Per altra banda, si tenim en compte els serveis mínims decretats, els serveis que no tenen opció a fer vaga i les persones que no tenen el torn aquest dia, i els restem de la totalitat de la plantilla, el percentatge de seguidors de la vaga a l'Ajuntament d'Arenys de Mar hauria estat del 21%
La diferència és significativa, però no té res a veure amb la diferència entre sindicats i govern. És que hi ha alguna cosa que em descuido?
Potser la proporció de treballadors per torns del nostre Ajuntament i alguna altra administració és diferent i això fa que el percentatge augmenti, però pot arribar al 75%?
Seria interessant que els organismes que donen resultats, expliquessin la base de les dades perquè tots ens en puguem fer una idea millor, sinó passa que ens donen unes xifres que ningú s'acaba de creure i ens quedem amb les ganes de saber quin ha estat l'efecte de la convocatòria. (i tot això sense entrar a parlar de l'efecte que tindrà la convocatòria sobre els objectius perseguits).