dissabte, 5 de juny del 2010

Israel no afluixa

Barcelona s'ha manifestat contra l'actitud d'Israel en la pugna contra el bloqueig de Gaza. Una actitud que ha merescut el rebuig de bona part del món occidental, encara que no amb suficient força per part del seu principal aliat, els Estats Units d'Amèrica.
La notícia ha provocat, com acostuma a passar, la desaparició del primer pla de les notícies referents a l'Estatut, la crisi o la precampanya electoral, i ha col·locat en un mateix lloc els usuals adversaris. Hem pogut veure i llegir com els defensors d'Israel han lamentat l'atac a la flota de la llibertat, titllant-lo d'error, i és que la imatge ha estat negativa i no els ha fet cap favor. Els contraris d'Israel han obtingut noves raons per criticar l'actitud de l'estat d'Israel contra els palestins que viuen en condicions precàries a Gaza o Cisjordània.
Ahir a la tertúlia quan vàrem parlar dels darrers fets arran de la abordatge per part d'Israel, del vaixell dels cooperants i voluntaris, vaig poder observar diferents opinions, algunes molt contràries, però també qui intentava justificar Israel acusant els palestins de terroristes. De fet al grup de tertúlia no hi ha uniformitat d'opinió, i això és bo perquè obliga a justificar les aportacions d'uns i altres, encara que hi ha molta cordialitat i això beneficia i potencia el debat.
Avui Israel ha tornat a evitar que l'ajuda humanitària arribés a Gaza, abordant el vaixell irlandès que s'apropava a les costes de Gaza. Sortosament les conseqüències no han estat tan negatives com en l'atac anterior, però una vegada més s'ha demostrat que Israel no permet l'ajuda internacional a Gaza i manté fermament el seu bloqueig.