diumenge, 4 de novembre del 2007

El govern municipal treballa

Qui digui el contrari menteix, ja sigui per intencionalitat política o bé per manca d'informació, i en aquest cas és culpa de l'equip de govern que no sabem transmetre tot el que fem, ni exercim amb la transparència suficient. Això s'haurà d'anar millorant.
Afirmo que el govern municipal treballa, perquè són moltes les coses que s'estan fent, encara que a algú li pugui interessar amagar-les. D'altres, com deia, no s'han explicat suficientment.
Avui, a la tribuna política que es converteix Ràdio Arenys els diumenges, se m'ha anomenat, a part d'entrevistar-me via telèfon, arran de la presentació a aprovació de les Ordenances Fiscals, aquest dimecres 7 de novembre, sense que hi hagi hagut abans una Audiència Pública. He intentat explicar el per què, acceptant d'antuvi que no tothom hi estaria d'acord, i encara menys l'oposició.
L'Audiència Pública es podia haver fet com en els darrers anys, i suposo que hauria quedat bé amb la vianda al plat, però el govern ha preferit iniciar una nova manera de participar, que va més enllà d'una convocatòria a Audiència. El govern municipal aposta per la creació d'un procés participat per tots els ciutadans que hi estiguin interessats, treballant en comissions el programa municipal a desenvolupar, prioritzant actuacions d'acord amb les possibilitats pressupostàries. El calendari ens marca i no serà fins l'any vinent quan podrem tenir definit el model participatiu que s'escau al nostre municipi. Malgrat tot calia avançar i ens ha semblat oportú iniciar el procés participatiu amb una part del Pressupost d'Inversions. És per això que, paral·lelament a la tramitació formal del Pressupost, i a l'Audiència Pública que es convocarà per donar a conèixer la proposta de Pressupost i el Programa d'Actuació del Mandat (PAM), s'iniciaran els treballs de discussió i debat d'una part del Pressupost d'Inversions. Penso que si tots plegats ens hi esforcem, serem capaços de plantar la llavor de la participació en la gestió pública del nostre Ajuntament.
Accepto la crítica que se'm fa sobre la decisió de no convocar Audiència Pública de les Ordenances Fiscals, però no accepto que s'aprofiti per negar l'evidència del treball que està fent el govern, ni la manera consensuada en què es treballa, encara que els grups municipals de l'oposició hi vulguin veure escletxes.
Permeteu-me que relacioni només uns quants dels projectes on em trobo immers, com a petit exemple de la feina que s'està fent i que qualsevol dels regidors i regidores de l'equip de govern podria afegir-hi un bon llistat:

- Organització Municipal: futur dels Organismes Autònoms Locals, i consells municipals.
- Procés participatiu del Pressupost 2008.
- Projecte participatiu d'Arenys de Mar.
- Creació del Senat Municipal.
- Modificació de l'Ordenança Municipal sobre Publicitat Directa a les Bústies.
- Nomenament del defensor del ciutadà.
- Organització del Servei de Recursos Humans i Organització.
- Creació de l'Oficina d'Atenció Ciutadana.
- Organització de l'Arxiu Administratiu Municipal.
- Pla Municipal d'Acollida.
- Pla Integral de Ciutadania.
- Curs de Programari lliure.

... I evidentment tot el que comporta el dia a dia en temes de recursos humans, organització administrativa, programari informàtic, formació de personal...

Si un regidor pot fer aquesta relació de temes que s'estan treballant en aquests moments, ho podeu multiplicar per 9, i obtindreu la feina que el govern municipal d'Arenys de Mar està duent a terme. A més, estem treballant per canviar inèrcies de fa molts anys i governs diversos, de no considerar suficientment els grups municipals de l'oposició, procurant que siguin els primers de rebre informació dels projectes a dur a terme, i no limitar-ho a les comissions informatives establertes formalment.
Se'ns pot criticar sobre la manera que treballem o els acords que prenem, però no queda justificat que se'ns critiqui que no fem res. Estic convençut que en aquests quatre anys es mouran molts temes encallats des d'en fa molts, no només els darrers quatre anys, i que al mateix temps aconseguirem treballar junts, amb els vilatans i vilatanes que es vulguin implicar.
M'agradaria córrer més del que fem, però entenc que les coses s'han de fer bé, i anar consolidant passes. El resultat final ens haurà de donar la raó o bé treure'ns-la. Tindrem temps per analitzar-ho, des de dins i des de fora.