dilluns, 9 de gener del 2006

Trobada al Calisay

Els joves i familiars ens conviden a un acte demà dimarts a les 8 del vespre, al Calisay, per explicar-nos com varen passar els fets de la nit de naps. Fins ara hem pogut sentir l’opinió dels joves que varen ser detinguts i d’amics i col·legues que participaven de la tradicional penjada de naps i cols. També, per Ràdio Arenys, hem pogut sentir la versió de l’alcalde i el regidor de Seguretat Ciutadana, i la mateixa emissora ens ha transcrit l’opinió de la policia catalana.
Com sempre hi ha contradiccions i es fa difícil poder opinar sobre els fets sense caure en el perill de deixar-te portar pel costat que més t’atrau. És una llàstima però que fets com aquests es produeixin i que Arenys els joves es sentin discriminats pel govern municipal i per la majoria de ciutadans de més edat.
Em costa molt d’entendre que la policia autonòmica hagi de fer presència a la vila preparats per actuar contra la població, però també haig de dir que no puc entendre ni acceptar les destrosses que es fan en el mobiliari urbà, ja sigui a la nit de naps, a la sortida d’una festa, o per què a algú li pugui passar pel cap en qualsevol moment. Em venen a la memòria els dos atacs a trens francesos a càrrec de bandes juvenils, en qüestió de dues setmanes, i em dol veure l’avenç de l’agressivitat a la nostra societat.
He pogut llegir el comunicat d’ICV. També he llegit uns comentaris del regidor del PSC, en Ramon Vinyes. No he pogut sentir ni llegir l’opinió d’ERC, que precisament compten amb un bon estol de joves simpatitzants o militants. No es tracta d’anar engreixant els fets de la nit del 5 de gener, però és important saber com pensen els que un dia ens varen governar i que ho poden tornar a fer a partir de l’any vinent.
Demà seré al Calisay per escoltar els joves perquè jo crec en ells encara que en algun moment pugui discrepar de la manera de pensar i encara més d’actuar. Una societat sense joves és una societat morta, sense futur. Això no treu que es faci difícil la convivència i puguin existir episodis com el que estem comentant. Aquest estiu hi va haver un enfrontament a l’hora de complir amb el vot de vila a Sant Roc, però va tenir un bon final. Confio que ara passarà el mateix encara que les circumstàncies són diferents. Ara hi ha entrat en joc la policia i el jutge i la mediació no és tan senzilla.
Aquests dies s’ha escrit molt sobre la nit de naps però a mi m’han sobrat els insults que no deixen de ser elements importants de l’agressivitat existent i que també fan mal, encara que no físic. Continuo creient en la importància del diàleg i la discussió serena i raonada, i és amb aquesta predisposició que demà vull anar al Calisay.