dimecres, 25 de gener del 2006

El Ple ben ple

Per avui, quart dimecres de gener, hi havia convocat el Ple Municipal de l’Ajuntament d’Arenys, amb set punts de l’ordre del dia. D’aquests calia destacar-ne dos perquè només passen de tant en tant. En primer lloc la presa de possessió d’Agustí Massuet com a nou regidor, en substitució de Manuel Calvo. L’altre punt era l’aprovació definitiva del pressupost per aquest any 2006.
Les cadires de la Sala de Plens estaven totes ocupades, amb gent dreta com poques vegades passa. Amb respecte i certa intriga per part de qui era la primera vegada que assistia a un acte com aquest, s’ha seguit l’hora i escaig de la sessió fins arribar al final del Ple, amb la lectura d’unes preguntes al govern local, per part d’un jove que ha dit parlar en nom del col·lectiu de naps i cols d’Arenys de Mar.
La unanimitat s’ha trencat en l’aprovació de la Comissió del Teatre Principal, constituïda per tres representants de la corporació – tots de l’equip de govern –, tres membres de la Societat Coral l’Esperança, i el president, l’alcalde de la vila. El PSC ha manifestat el seu disgust en no haver estat convidat a formar-ne part. El regidor de Cultura s’ha ofert a convidar-los sempre que es reuneixi la Comissió, però tots sabem que no és el mateix. El resultat de la votació ha estat de 9 vots favorables – els vuit de l’equip de govern i el del regidor no adscrit – i 8 abstencions.
Les al·legacions dels treballadors en contra del pressupost aprovat inicialment pel Ple Municipal de desembre no han estat estimades i el Pressupost s’ha aprovat definitivament amb els únics vots favorables de l’equip de govern, l’abstenció dels membres del PSC i ERC, i els vots en contra d’ICV i del regidor no adscrit. Tot i així el PSC, ERC i el regidor no adscrit han presentat una moció per via d’urgència, on es demana un compromís, per part de l’equip de govern, de solucionar alguns dels punts que figuraven a les al·legacions dels treballadors:
1- dotar econòmicament la plaça del cap de Recursos Humans.
2- acordar un calendari, entre treballadors i govern, per regularitzar la situació dels interinatges.
3- ordenar que siguin admeses al Registre Municipal les instàncies i escrits que els sindicats i Comitè de treballadors vulguin presentar, adreçats a qualsevol instància municipal (em fa vergonya pensar que això no fos possible fins ara. A sant de què?)
La moció s’ha aprovat unànimament.
Per altra banda m’ha cridat l’atenció la resposta a la pregunta presentada pel PSC en relació a la cobertura de la Televisió Digital Terrestre a Arenys de Mar. El regidor Benet Maimí s’ha referit al cobriment de la part fosca d’Arenys de Mar, però no s’ha dit res de la cobertura dels canals de TDT que no són propietat de TVC i que no es podrà solucionar si no es col·labora amb altres municipis al repetidor de Collsacreu.
Finalitzat el Ple s’ha fet la lectura de les preguntes al govern municipal. Eren 13 preguntes al voltant dels fets de la nit de naps. S’ha demanat qui va donar l’ordre d’intervenció dels Mossos d’Esquadra; de quina manera se’ls va explicar la genuïtat de la nit de naps i cols; el per què no s’ha parlat amb els napaires; el per què de tant interès per part de l’alcalde en repetir que no es tractava de forces anti-avalots; el per què de la insistència en voler fer creure a tothom que es tracta de joves conflictius...
L’Alcalde Rubirola ha respost cadascuna de les preguntes formulades, després de precisar que l’interlocutor es presentava com a representant del Grup de Naps i Cols, que en tot cas és un col·lectiu que no està registrat formalment com entitat. (un bon començament per qui només pretén mantenir l’enfrontament amb els joves).
A la pregunta de si té por de ser agredit, ha respost contundentment que NO, però ha afegit que la seva família i ell mateix han estat insultats. Segons l’alcalde les mesures preventives han estat les mateixes que l’any anterior i que si no es va assistir al sopar va ser per problemes d’horari. També ha deixat clar que ha tingut molts contactes amb molta gent i institucions, i amb altres joves que l’han informat dels fets de la nit de naps. Ha recalcat que es varen fer cinquanta identificacions i que les actuacions conflictives d’aquesta nit, els darrers anys, fa necessària l’adopció de mesures policials per evitar mals majors.
Cap al final de la seva resposta, ha estat interromput per alguns comentaris del públic assistent. Ha estat contundent fent callar les veus discordants i els ha acusat de no saber escoltar i per acabar s’ha referit al començament d’aquesta legislatura i ha afirmat que l’alternança política no es va acceptar i que varen ser escridassats pels joves. Ha parlat d’odi cap a l’equip de govern i una vegada més ha parlat de l’oportunisme polític.
Crec certament que avui no era dia per resoldre els problemes. La cosa està enrarida i només es pot solucionar seient a la mateixa taula per estudiar la manera d’avançar plegats, eliminant insults i injúries i buscant concòrdia i respecte per a tothom. Però tampoc calia encendre més fogueres i crec que això és el que ha fet l’alcalde amb la seva intervenció. La situació de l’alcalde no és fàcil. Ell té l’obligació d’assegurar la convivència i el respecte i llibertat de tots i això els joves ho han d’entendre i suposo que ho poden entendre. Els joves han de canviar la seva actitud en relació a l’equip de govern que està format per vilatans i vilatanes, com nosaltres, que han volgut dedicar part del seu temps lliure per treballar pel seu poble i que nosaltres lliurement els hem escollit. Però els nostres governants també hi han de posar de la seva part. No podem malmetre la convivència del nostre poble. Tots en serem responsables, i aquells que tenen l’oportunitat d’evitar-ho s’hi han de fer més.
M’agradaria tornar a veure gent dreta a les sessions del Ple Municipal, però no pels motius d’avui. Voldria passar pàgina aviat de tot plegat però això només es podrà fer resolent els conflictes actuals i no amagant el cap sota l’ala. Aquest és un compromís que ens incumbeix a tots.