diumenge, 11 de juny del 2023

Transició democràtica

Aquesta setmana serà la darrera dels governs municipals que iniciaren el mandat el mes de juny de 2019. Han estat quatre anys on es podien haver fet moltes coses, però que no sempre ha estat així. La lògica ens diria que els equips que han treballat i millorat el seu municipi han obtingut el premi de la reelecció, però tampoc és exacte. Hi haurà hagut governs locals que s’hi hauran esforçat, però que, a l’hora de recollir els fruits, s’han trobat amb una carbassa. Ja he dit en altres ocasions que la política no és agraïda.

Dissabte vinent es constituiran els nous governs i ja hi ha poblacions on els resultats han estat clars i per tant coneixem qui serà el nou alcalde o alcaldessa, sigui perquè han obtingut una majoria absoluta, com seria el cas d’Arenys de Mar, o bé que s’intueixen uns pactes evidents. En altres pobles i ciutats la cosa no està tan clara, i com ja ens va passar en altres ocasions, fins a darrera hora no queda determinat l’equip de govern ni qui el presideix.

Sigui quin sigui el cas que ens representi, els vilatans volem esperar el millor dels canvis i que el nostre municipi recuperi tot allò que considerem que hem perdut, sigui per degradació, manca de manteniment o nul·la voluntat política. 

L’impàs d’aquestes setmanes que van des de la proclamació dels resultats i la constitució dels nous ajuntaments no s’ha paït de la mateixa manera. Tot i acceptar i entendre el desengany dels possibles perdedors, cal esperar d’un servidor públic i en democràcia, la màxima predisposició per acceptar allò que diuen les urnes, que no és res més que la veu del poble que ha escollit els seus representants perquè condueixin la vila a bon port. Esperem i confiem que la transició sigui el més natural possible i que els nous governants rebin tota la informació necessària per no haver de començar de zero.