dissabte, 21 d’abril del 2018

Ni rastre d'intel·lectuals espanyols

Estàvem acostumats a llegir les intervencions d'intel·lectuals espanyols signant manifestos a favor de la justícia i la democràcia a Espanya. Havia esdevingut una tradició davant de qualsevol atac als drets humans, a la llibertat d'expressió, a la democràcia, que s'acudís a la recerca dels anomenats intel·lectuals perquè subscrivissin la denúncia corresponent.
Sembla ser que a Espanya tot ha canviat i aquests intel·lectuals estan en retrocés. No es volen complicar la vida, potser perquè tenen el futur assegurat, donant suport al govern de torn. Catalunya, com sempre ha esdevingut líder en les reclamacions i denúncies a la repressió de la ciutadania per part de l'Estat, i en aquests moments ens adonem que estem sols.
Hi ha qui ho justifica pel fet de reclamar la independència. Ha quedat clar que la posició espanyola majoritària és contrària a fer-la possible. De ben segur que els motius i raonaments són diversos, però coincideixen en voler defensar la unitat de l'estat. Ara, però no estem demanant que ens donin suport per marxar, sinó a denunciar l'actitud poc democràtica de l'estat espanyol.
No és normal que els espanyols es mantinguin muts davant la represessió i l'atac als drets fonamentals. Un pot estar en contra de la independència, però no pot veure bé que s'estigui manipulant la justícia. Que un jutge actuï de la manera que ho fa, ajudat pel govern i la policia, i que tothom quedi tan ample.
Serà per això que hem hagut de sortir de la península per buscar aquests intel·lectuals de la resta del món que sí s'adonen que al marge del fet independentista, les pràctiques de l'estat espanyol no són pràctiques democràtiques i que no es poden permetre que quedin impunes. 
Agraeixo, doncs, que persones com Noam Chomsky reclamin l'alliberament dels presos polítics. Ja sé que l'orgull i prepotència dels governants i jutges espanyols no no els farà canviar d'idea, però si més no serà més públic que mai el tipus de governants que tenim i la manera d'administrar la justícia a Espanya.