dijous, 9 de novembre de 2017

Llista única o cadascú pel seu compte?

Una vegada més, davant els preparatius per a unes eleccions a Catalunya, els partits polítics continuen discutint-se sobre l'oportunitat o no de crear una llista única, sense tenir massa en compte els ciutadans que els hauran de votar. Aparentment, entre els sobiranistes i/o independentistes hi ha la creença que l'encert seria que els seus partits anessin junts a les eleccions, però pel que sembla els partits no pensen de la mateixa manera.
La Llei d'Hondt afavoreix els grans partits, els que obtenen més vots arreu del país, i això fa pensar que amb una llista única, arreplegant els vots de cada partit de la coalició, el resultat els seria més avantatjós. Tot i així els partits polítics catalans prefereixen la marca.
Curiosament, en aquesta ocasió el PSC s'autoimposa una estratègia que prioritza el nombre de vots a la seva ideologia com a partit d'esquerres i progressista. Iceta ha cregut que una manera de guanyar vots era intentar arreplegar-los de l'extingida UDC, incorporant els seus principals representants a la llista socialista. És igual que la seva ideologia es trobi a l'antítesi de la pròpia en temes com el matrimoni de parelles del mateix sexe o l'avortament, l'escola pública o privada..., la qüestió és guanyar vots i a poder ser robant-los dels partits sobiranistes.
Aquesta manera de pensar hauria d'horroritzar als ideòlegs del partit, però avui dia en política tot està corromput, la memòria és efímera i els electors voten sense fixar-se si els polítics són corruptes, mentiders o defensors de valors contradictoris.
Aquest afany de voler augmentar el nombre de vots per part dels partits unionistes, no sembla correspondre's amb l'interès i esforços dels partits sobiranistes, que el dia 21 de desembre es poden trobar fàcilment amb un sorpresa desagradable i llavors ja serà tard. Diuen que qui tot ho vol tot ho perd, i els nostres polítics sembla ser que no hi donen gaire importància.