dijous, 29 de desembre del 2016

República de dret, democràtica i social

Els dos partits sobiranistes del Parlament català han anunciat l'acord assolit amb la llei de transitorietat jurídica que ha de permetre la convocatòria del referèndum i, en el cas que el resultat sigui afirmatiu, la proclamació de la república catalana.
Llegeixes la notícia i sembla molt clar, però jo tinc els meus dubtes. Em temo que les coses no són tan fàcils ni evidents. Tot i que no hi entenc un borrall, no veig com es pot burlar el Tribunal Constitucional amb aquesta llei, i amb això totes les mesures que el Tribunal prendrà si fa el cas.
En els diferents debats que es poden seguir sobre el procés, i que a TV3 n'hi ha molts, els juristes convidats no ho veuen de la mateixa manera. Hi posen més dubtes, sinó entrebancs perquè la voluntat de Junts pel Sí i la CUP avancin en la convocatòria del referèndum.
Tenim, doncs, una llei que defineix Catalunya com a república de dret, democràtica i social, però per l'altra un Estat amb un govern i un Tribunal Constitucional que no en volen ni sentir a parlar. No sé si amb tot això hi ha previst que la ciutadania clavi un cop de puny sobre la taula i trenqui amb la situació actual. No és tan fàcil ni evident, ja que tots ens estimem el nostre patrimoni, la nostra tranquil·litat i no ens agrada jugar-nos el futur sense perspectives prou clares.
En el suma i segueix de tot el procés tenim una nova etapa que veurem fins on ens porta. La reacció següent serà la d'Espanya, que de ben segur no trigarà en arribar.