dijous, 2 de juliol del 2015

La transparència de l'Ajuntament d'Arenys de Mar en perill

En la sessió plenària d'aquest dijous 2 d'agost es porta a aprovar tot el reguitzell d'acords obligatoris en qualsevol inici de mandat, entre els quals hi ha la creació i composició de les comissions informatives permanents, i també l'assabentat del decret d'alcaldia 891/2015 de delegació de competències de l'alcalde a la Junta de Govern Local. N'hi ha més, però em quedo amb aquests dos punts de l'ordre del dia.
He llegit al web de Ràdio Arenys que els grups de l'oposició no estan d'acord amb la voluntat de l'alcalde de donar més competències a la Junta de Govern (on no hi són representats, i es fan a porta tancada), traient-les del Ple municipal (on sí que hi ha totes les forces representades, amb veu i vot, obert al públic i amb difusió radiofònica). L'alcalde es defensa que és totalment legal i que hi ha molts ajuntaments que així ho fan.
Atenció, però amb la trampa. Hi ha ajuntaments que tenen unes Comissions Informatives molt més transparents i amb més contingut, cosa que no passa a l'Ajuntament d'Arenys de Mar, que per cert, en el seu Reglament Orgànic Municipal (ROM) no parla de Junta de Govern, sinó de Comissió de Govern.
Si bé és cert que els acords presos per la Junta de Govern s'han de fer públics, a Arenys de Mar no cal anunciar-los prèviament, a diferència d'altres ajuntaments on aquests acords han de passar necessàriament per les comissions informatives, prèviament a la convocatòria de la Junta de Govern. (L'Associació Catalana de Municipis i Comarques així ho contempla).
És per això que els partits de l'oposició, si volen fer una bona fiscalització de la gestió del govern, hauran d'anar molt més en compte.
Atès que el ROM és de l'any 1999, i que en segons quins aspectes resulta un xic obsolet, aconsellaria els grups municipals de l'oposició, que són majoria al Ple Municipal, que impulsessin la reforma d'aquest Reglament, adequant-lo a la realitat actual, tenint en compte també la nova llei de transparència i accés a la informació pública i bon govern, i donar més contingut a les comissions informatives perquè sigui necessari, entre altres coses, donar-hi compte dels decrets aprovats, portar -hi prèviament els expedients que han d'anar no només al Ple municipal, sinó també a la Junta de Govern, i incloure-hi també un apartat de línies d'actuació on s'informi de tot el que està fent el govern municipal des dels diferents serveis que pertanyen a l'àmbit de cada Comissió Informativa.