dilluns, 5 de maig del 2014

Maduresa democràtica i corrupció

Llegia un article del diari ARA sobre les eleccions europees del proper 25 de maig, del blog escrit per Marc Guinjoan, Toni Rodon i Marc Sanjaume, escoltant la part final de Don Giovanni, de W.A. Mozart, i m'he quedat amb la frase: "Els espanyols no penalitzen la corrupció política a les urnes". I això és ben cert i preocupant.
Falta d'alternativa que ens mereixi confiança? una democràcia i sentit democràtic encara massa febles? o no serà que els espanyols, o si voleu els catalans, ja ens està bé tot plegat mentre puguem anar tirant i no ens compliquin massa la vida?
L'article parla del retiment de comptes, que darrerament surt en moltes converses encara que es practiqui poc. És evident que la capacitat d'exigir el retiment de comptes i la resposta ciutadana a una mala gestió són signes de maduresa democràtica, que no és el nostre cas.
Avui la notícia de l'apartat de la corrupció es centrava en un cas que s'està investigant en relació a la construcció d'un tram del tren d'alta velocitat entre Barcelona i Madrid. Un més al cistell que ve a complicar-nos la vida, sense que n'acabem de veure mai les conseqüències.
Com pot ser que la justícia espanyola sigui tan lenta i esbiaixada? Per què els delinqüents miserables paguen les seves culpes i no els rics que es protegeixen a cop de talonari? Per què el senyor Millet, delinqüent confés, viu tranquil·lament a casa seva? i el senyor Jaume Matas, i molts més...
És la desconfiança de la ciutadania la que fa que aquesta no castigui els polítics i partits corruptes? Perquè no té ningú en qui confiar? o perquè si cadascú de nosaltres poguéssim actuaríem d'una manera similar?
La meva humil opinió es queda amb la manca de maduresa democràtica de la nostra societat. Una societat inculta políticament i democràtica, que no és capaç de fer dimitir els polítics corruptes, ni denunciar els empresaris periodístics que menteixen descaradament. I tot això no ho soluciona cap consulta ni cap independència. Això només ho soluciona el creixement cultural, social i democràtic de la societat que és sobirana i que podrà decidir el seu futur.