dilluns, 27 de gener del 2014

VOX, la solució de la dreta espanyola?

Tal com està el pati, el naixement d'un nou partit polític difícilment provoqui un augment de la participació electoral. Tots estem molt cansats dels partits i ja no ens fiem de ningú. És per això que davant la creació del nou partit polític VOX, la pregunta que ens fem és: a qui traurà vots? 
La baixa del PP de Vidal-Quadras per adjuntar-se, molt probablement a VOX, quants vots s'emportarà? i si finalment opten per unir-se electoralment amb C's, quants vots sumaran? o potser restaran? C's sempre ha presumit d'incloure en les seves llistes gent de dreta i d'esquerra. Amb Vidal-Quadras i tots els membres de VOX, la cosa ja no queda tan clara.
Fins ara, i davant les males arts del PP per governar Espanya, molts pensàvem que seria UPyD qui s'enduria molts votants peperos, ara, amb VOX, pot ser que UPyD no creixi tant i se'ls reparteixi amb VOX.
M'imagino que per a molts simpatitzants del PP, la sortida de Vidal-Quadras els haurà suposat un alleujament. La càrrega d'extrema dreta podria desaparèixer i convertir el Partit Popular en un partit de dreta conservadora, però sense extremismes. Això tampoc solucionaria res en el debat sobre el dret a decidir, perquè ni l'esquerra, representada pel PSOE l'accepta.
No podem subestimar la força de VOX, com a mínim a mitjà termini, si ens fixem en què està passant amb els partits d'extrema dreta europeus. Probablement seria massa aviat per apreciar grans canvis, però veient com està el panorama a Espanya, ningú no ens pot negar que és una opció ben factible.
De moment ja tenim el senyor Alejo Vidal-Quadras fora del PP, el següent pas seria, en el cas que Rajoy es mantingui fort, veure com Mayor Oreja, Aguirre, Aznar... podrien anar passant a cobrir l'espectre de VOX, a no ser que el seu orgull no els permeti sortir del PP.
Ara mirem-ho en perspectiva catalana. Quin futur podria tenir VOX? què passaria amb els militants d'extrema dreta del PPC? preferirien entrar a C's. El futur polític del PSC està en joc, però no serà menys sorprenent el que pugui arribar a passar amb la dreta espanyola. L'aparició de VOX podrà clarificar millor la posició del PP?