dilluns, 26 de juliol del 2010

Robar o malgastar

No sé si llegiu els fòrums que es creen als diaris a partir de les notícies que es publiquen a Internet. Jo ho faig de tant en tant, i més aviat em penedeixo de seguida. Avui he llegit una frase que l'he agafat com a motiu del meu post. Discutien sobre els partits polítics i, com acostuma a passar, no en deixaven cap de bé. Un dels participants ha dit que la dreta robava i l'esquerra malgastava. Evidentment és una acusació molt fàcil de fer i després quedar tan ample.
Malgrat tot he volgut reflexionar sobre aquests dos comportaments diferents, però que perjudiquen el bé públic, per un mal ús del seu diner, del diner de tots. El que no faré serà subscriure l'afirmació de l'anònim del fòrum, bàsicament perquè està comprovat que no és certa, ja que malauradament hi ha de tot a tot arreu. Sí, però que s'acostuma a acusar l'esquerra de malgastar diner públic i té, al meu entendre, una explicació.
Per definició la dreta defensa millor el bé personal i l'esquerra el bé social. Defensar el bé personal té una imatge de més eficàcia, és més palpable. Defensar el bé públic porta implícita la sensació que es perden pistonades, que no s'optimitzen els recursos. Cadascú dirà què hi veu de cert en una i altra afirmació, però segur que em donareu la raó si us dic que resulta molt difícil engrescar una persona a prioritzar el bé de tots abans que el propi. No és popular. És precisament aquí on rau la dificultat de viure amb principis socialitzants quan no et falta res, quan vius còmodament.
L'afirmació inicial no la defensaré, però puc entendre que sigui fàcil de seguir una posició que pugui veure en la dreta una tendència més clara a l'enriquiment personal, i a l'esquerra una casa mal organitzada on se'n gasten més dels que calen. Insisteixo que són sensacions, imatges, tòpics... potser ben llunys de la realitat.