dijous, 16 d’abril del 2020

Ball de xifres

El govern de la Generalitat de Catalunya ha decidit donar les dades de les morts i infectats pel coronavirus que no han passat pels hospitals. Són aquelles persones que s'han detectat en residències i a les pròpies cases. Donen les noves dades, però també mantenen la informació de les víctimes i contagiades als hospitals. Quin és el problema?
Des del primer dia, aquí i arreu s'ha criticat que les dades que es donaven de morts i infectats no era real, sinó que n'hi havia tota una colla que no es contemplaven, la qual cosa distorsionava la realitat. Ara la Generalitat ha trobat la manera de poder comptabilitzar la totalitat dels morts, a partir de les dades que proporcionen les empreses funeràries. Al govern de l'Estat no li agrada.
La portaveu del govern espanyol diu que la Generalitat, donant aquestes noves dades, desorienta la població. No ho veig així. Entendria que amb les noves dades s'estaria complicant el seguiment de l'epidèmia si la Generalitat deixés d'informar sobre les víctimes dels hospitals catalans, i no es pogués sumar amb la resta d'Espanya, però la Generalitat les continua donant. On és el problema?
Al meu entendre és bo conèixer la magnitud del problema i saber que més enllà de les víctimes que han fet estada als hospitals, n'hi ha tota una colla que han mort a fora, sobretot tenint en compte que en són tantes. Les xifres s'han doblat, la qual cosa reafirma l'encert de comptabilitzar-les. Que Espanya no vulgui fer el mateix pot ser comprensible, però molestar-se perquè la Generalitat ha anat més enllà, sense afectar les xifres que els continuen proporcionant, és un error, o simplement una rebequeria perquè potser la Generalitat se'ls ha avançat. Tot plegat no deixa de ser una picabaralla més entre els dos governs. N'hi haurà més!