dilluns, 28 de setembre del 2015

Lectures ridícules dels resultats electorals

Tothom fa la lectura que vol dels resultats electorals. Hi tenen tot el dret, encara que a vegades ratllin el ridícul. És complicat, però, analitzar-ho fredament i, sobretot, amb objectivitat, ja que tots tenim les nostres preferències i simpaties.
Normalment diuen que tots han guanyat i ningú perd, però en aquesta ocasió hi ha resultats massa contundents com per no acceptar la derrota. En aquesta ocasió els perdedors només han parlat del guanyador, afirmant que ha perdut. Que cadascú opini el que vulgui, però no acceptar la victòria de Junts pel Sí, encara que no els hagis votat, és de ceguesa o simplement pretendre despistar per no reconèixer la pèrdua pròpia.
Al meu entendre hi ha dos partits guanyadors, que són els dos primers, tot i la gran diferència d'escons i percentatges obtinguts. Junts pel Sí, que s'ha presentat com a independentista, ha aconseguit més o menys els mateixos escons, i això sincerament s'ha de valorar. C's han obtingut un gran resultat que hauran de treballar per continuar creixent. Ningú hauria de negar aquests bons resultats, i per això penso que C's s'equivoca quan treu mèrits a la gent de Junts pel Sí.
Desastrosos han estat els resultats del PP, i ells saben que ho són i que el seu futur a Espanya és molt fosc, amb un C's que se'ls poden menjar. La reacció, però, ha estat afirmar que Mas ha fracassat i d'aquesta manera intentar dissimular els problemes que se'ls presenten.
El PSC està content, si més no de cara a fora. Creien que tindrien uns resultats molt pitjors, i perdre només 4 escons els sembla una victòria. Penso que s'ho han de fer mirar i analitzar a fons què ha passat a l'àrea metropolitana de Barcelona, que era gairebé l'únic lloc on havien aguantat en les darreres eleccions municipals. Que s'ho agafin seriosament. Les reaccions i valoracions d'Unió i Catalunya sí que es pot, són molt correctes. Uns han desaparegut del Parlament i als altres no els ha funcionat l'operació Podemos.
Personalment penso que el resultat de Junts pel Sí no ha estat bo. Vull creure que els seus dirigents en són conscients i que esperaven molt més del seu projecte. Això no els treu el mèrit d'haver guanyat, però calia esperar millor sort. També serà bo que ho analitzin a fons, si pretenen avançar en el full de ruta. Coincideixo amb la CUP en què els resultats aconsellen, de moment, aparcar la DUI.