divendres, 29 de juliol del 2005

És el torn del Consell Consultiu

Els nostres diputats s'han guanyat les vacances (o no?). Avui la Comissió Primera del Parlament ha votat favorablement el dictamen de la proposició de llei per a la reforma de l'Estatut d'Autonomia, sense consens i, per tant, a l'espera de què pot passar d'aquí al setembre.

La patata calenta l'han passat al Consell Consultiu que haurà d'elaborar un informe abans de trenta dius (aquests no faran vacances), i tothom voldrà saber què en diuen sobre la constitucionalitat del text que han aprovat.

Aquest Consell de savis, que donarà una opinió que no és d'obligat compliment però que no quedaria massa bé no fer-ne cas, haurà d'analitzar si tot el que s'inclou a l'Estatut és constitucional o no.

La pregunta que em faig i que deixo penjada a l'aire perquè me la respongui algú, és què faran els partits que han incorporat els drets històrics com a defensa de les competències de la Generalitat de Catalunya, sí resulta que el Consell Consultiu els diu que això no s'ajusta a la Constitució? Perquè a la Constitució només parla dels territoris forals! Pot, el Consell Consultiu, fer una interpretació de la Constitució i dir que el text és prou ambigu com perquè també s'hi pugui incloure Catalunya?

Tan de bo que el treball d'aquest Consell de savis sigui profitós i ens doni la clau per obrir la porta al nou Estatut. Un Estatut que la majoria de catalans volem que ens doni més poder de decisió i, sobretot, més recursos per finançar-nos.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Seria bastant trist i frustrant que s'exercís el "brindis al sol". No oblidem que l'Estatut és un pacte entre l'Estat i Catalunya emmarcat en la Constitució, i no un acord unilateral. Perdre de vista aquest marc pot dur a no aprovar ni un nou estatut ni un nou finançament en unes circumstàncies històriques que poden fer possible un nou estatut (esperem que torni a governar el PP per a provar-ho de nou?). Ens hem d'acontentar amb l'actual estatut ja que no podem obtenir l'òptim?