dimarts, 27 de setembre del 2022

Manca de transparència i comunicació

Un dels motius que la ciutadania es mostri decebuda amb els polítics, ja sigui a nivell local, autonòmic o estatal, és la manca de transparència de la seva gestió i la poca comunicació que hi ha entre governants i ciutadans. Semblaria que tota institució hauria de tenir interès en donar a conèixer la seva tasca, informant de la situació en què es troba tot, sobretot pensant que hi ha voluntat de fer bé les coses i, tenint en compte el funcionament democràtic del nostre sistema, que cada quatre anys necessiten el suport ciutadà per aconseguir governar la vila, el país o l'estat. Hem de treure'ns del cap l'error de pensar que tots els polítics hi són per guanyar-se la vida a costa dels contribuents, sense que aquests els importin. Una altra cosa és si aconsegueixen fer bé la feina i hi dediquen el temps necessari.

Aquests dies som molts que ens estripem les vestidures tot observant què està passant a Suècia o Itàlia, on la ultradreta està sent protagonista dels resultats electorals. El neofeixisme governarà Itàlia, un fet que, no fa tant, ens hauria costat d'imaginar. Només hi trobo en el desencís de la majoria de la població la causa del creixement de posicions polítiques ultradretanes, que utilitzen el populisme aprofitant la manca de resposta i solucions de l'statu quo.

A nivell local observem darrerament moltes crítiques als nostres governs per no saber donar resposta a les necessitats que entre tots prioritzem. No sempre són competència local, però sí que hi trobo a faltar la comunicació, la pedagogia i l'empatia suficient com per acostar la població als polítics que han estat cridats a representar-nos en la gestió pública del municipi.

No tot és culpa dels polítics de torn, ja que la ciutadania també hi tenim la nostra responsabilitat. Sovint ens és molt fàcil criticar, sobretot si ho podem fer des de la butaca de casa, i en canvi ens resistim a donar un cop de mà o voler entendre què està realment passant. Però tot i així penso que els nostres polítics, conscients d'aquestes mancances, haurien d'esforçar-se per posar-hi més de la seva part i procurar que la ciutadania es vegi corresposta, informada i estimada per part dels nostres governants.

La transparència és vital i necessària per conservar la confiança, sense la qual es fa impossible una bona relació entre polítics i ciutadans. La comunicació és bàsica per expressar tot el que passa a l'administració pública i hauria de ser una prioritat dels nostres polítics. La participació ciutadana, que tant es critica per ambdues bandes, seria molt millor i efectiva, si hi hagués aquesta comunicació constant, es mantingués la confiança als nostres polítics i també d'aquests als vilatans. 

Aquests dies sents a dir que tot el que s'està fent ara és de cara a les eleccions del maig vinent. Probablement és part de l'estratègia de l'equip de govern de qualsevol ajuntament, però si durant els quatre anys la comunicació es manté viva, es diu la veritat i s'obre a la participació de tots els vilatans, segur que aquesta crítica que es fa d'electoralisme perdria molta força i tots plegats estimaríem més tota la feina que es fa perquè la nostra vila sigui millor, més neta i endreçada, i hi hagi més bona convivència i il·lusió de pertinença.