dijous, 27 de desembre del 2018

Qui és el culpable de l’aparició de l’extrema dreta?

S'ha confirmat el pacte de PP i C's amb l'extrema dreta a Andalusia. Ara haurem de veure el discurs que fan ambdós partits. Ells han permès que l'extrema dreta formi part de la Mesa del Parlament andalús, però no podem oblidar que Vox ha aparegut amb força perquè quatre-centes mil persones els varen votar.
És cert que PP i C's han optat per repartir-se el poder a canvi de regalar el lloc a la mesa del parlament i no els han bloquejat, però els diputats d'extrema dreta no els hi han pas posat ells, sinó els andalusos i andaluses que els varen votar i això pot ser motiu de reflexió, sobretot pensant que d'aquí a cinc mesos ens hi podem trobar a nivell d'Espanya.
El PSOE també critica els dos partits de dretes, però a l'hora de buscar culpables crec que seria bo que cadascú assumís la seva part. La davallada dels socialistes no ha estat casual, sinó que es venia preparant des de feia temps. En general el país ha donat l'esquena a l'esquerra i s'afronta a un cicle de predomini de la dreta, amb la taca de l'extrema dreta com a gran protagonisme. 
He llegit i escoltat comentaris com si Catalunya en quedés al marge, que al nostre país l'extrema dreta no hi tenia res a fer. No caiguem en la mateixa trampa, no sigui que en les properes eleccions no tan sols es perdi la majoria sobiranista, sinó que també entri amb força l'extrema dreta. En aquests moments ningú pot estar tranquil. Si a Suècia l'extrema dreta ha tret el nas amb força, què no podrà fer a casa nostra?