dimecres, 11 de novembre del 2015

Rajoy demana o exigeix la suspensió?

El Tribunal Constitucional està estudiant el recurs presentat pel govern espanyol contra la proposta de ruptura aprovada dilluns en el Parlament català. Tots sabem que s'admetrà a tràmit, però el dubte està en si el Tribunal seguirà estrictament la petició o 'exigència' del govern espanyol, o bé farà la seva interpretació dels fets i, sobre aquesta, dictarà la seva resolució.
Encara que no hi entenguem gaire, sabem que el govern espanyol va canviar les regles de joc perquè el Tribunal Constitucional tingués més paper i no es limités a admetre a tràmit els seus recursos i estudiar-los amb tranquil·litat. Aquesta vegada seria la primera en què el Constitucional faria ús de les atribucions que li dóna la llei modificada, i està per veure si l'exercirà.
La solució probablement la sabrem abans d'acabar de llegir aquesta meva aportació al tema, però el que m'interessa més és valorar la capacitat del Tribunal Constitucional d'obrar amb independència de les exigències del govern de l'Estat. Prengui la decisió que prengui, hi haurà qui en farà una valoració interessada, i això ho saben. De fet, el problema que tenen els magistrats del Tribunal Constitucional no és resoldre si la proposta aprovada pel Parlament català és constitucional o no, sinó com determinen els passos a seguir davant d'una molt probable execució d'accions basades en el contingut de la proposta. Tothom està pendent de la seva decisió, però encara ho hem d'estar més de la decisió dels dos grups parlamentaris independentistes, i de la seva capacitat per tirar endavant amb el full de ruta fixat.