dimarts, 11 d’agost del 2015

Dolor i aldarulls avui a Salou

El tràgic succés d'aquest matí a Salou, amb la mort d'un home quan intentava escapolir-se dels Mossos d'Esquadra, ens hauria de fer pensar, a tots, que no ho estem fent prou bé. Si la versió que ens ha arribat dels fets és certa, la mort hauria ocorregut per la desesperació de la víctima, quan s'ha vist acorralat per la policia. 
Quin era el motiu de la persecució? El top manta. Quin problema hi ha amb el top manta? Que es produeix una transacció econòmica il·legal, que provoca la competència a comerciants que tenen els papers en regla i paguen els seus impostos. És això?
En qualsevol societat hi ha d'haver unes normes que s'han de seguir per ordenar la vida de la comunitat i permetre que tothom tingui les mateixes facilitats per viure amb dignitat. Ho estem aconseguint?
Es pot fer molta demagògia en un sentit i l'altre. Podem arribar a justificar-ho tot, però ens equivocaríem. Tampoc podem pensar que sigui una tasca fàcil, ni que arribem a tenir la solució ideal. Sí, però que cal asseure'ns i no deixar-nos portar per la indignació, encara que situacions com la d'avui siguin molt complicades d'assimilar.
Vivim un món amb una diversitat cultural i social important, i això fa que no puguem actuar com abans. Tots plegats, però les persones que tenen una responsabilitat política més, hem d'intentar construir una societat justa on hi tinguin cabuda totes les persones, al marge del seu origen, cultura, religió i costums. Hem de ser conscients, uns i altres, que vivim junts i que hem de continuar junts.
Crec que les persones que venen en l'espai públic, ho han de poder fer, però s'ha de regular de manera que ningú en surti perjudicar, més enllà de la competència justa. Ho hem d'entendre els autòctons i també els que han vingut d'altres cultures. Mentre convisquem hem d'escriure les regles de funcionament, les quals han de ser prou flexibles com per satisfer tothom, i adaptables a cada moment i circumstàncies.