dijous, 7 d’abril del 2005

El Maresme i la nova divisió territorial de Catalunya


Hem sentit a dir que des de la Generalitat es planteja proposar la creació d'una nova comarca que afectaria a poblacions del Maresme. Es vol crear la comarca de la Selva Marina, que aniria des de Tossa fins a Arenys de Mar, i s'adscriuria a la vegueria de Girona.

Considero que és molt important una anàlisi exhaustiva de la realitat de les poblacions afectades i la seva interrelació. Quan al seu dia es varen crear les comarques (algunes amb més sort i encert que d'altres) es va tenir en compte una colla de paràmetres que justificaven la inclusió d'uns pobles i no uns altres, a una determinada comarca, a vegades amb la polèmica dels pobles del perímetre. Tot ha canviat i avui dia hi ha comarques que encara són una realitat d'interrelació i identificació però d'altres han quedat del tot desautoritzades per la realitat actual. La comarca del Maresme no destaca per ser una de les més homogènies o amb més trets comuns entre les diferents poblacions que la conformen, ni Mataró ha exercit realment la seva capitalitat comarcal.

La proposta del conseller de Governació de crear la comarca de la Selva Marina, que correspondria amb la "Marina de la Selva" del nostre estimat i autoritzat historiador arenyenc Josep M. Pons i Guri, pot tenir la seva base identitària, històrica o mediambiental, però difícilment es pot sostenir des del punt de vista de relacions i dependències socials, econòmiques i fins i tot culturals d'avui dia.

El fet que Arenys pertanyi al Bisbat de Girona tampoc pot ser justificació suficient perquè arribi a formar part de la vegueria de Girona; una dependència administrativa que s'hauria de valorar si pot resultar efectiva i còmode per als arenyencs.

El dia 26 d'abril, el conseller de Governació serà a Canet de Mar per parlar de la nova divisió territorial de Catalunya, i pot ser una bona ocasió per demanar els motius que li fan pensar una bona solució la sortida d'Arenys i altres pobles de la comarca del Maresme i la seva dependència a la vegueria de Girona. Però una cosa encara més important serà demanar al conseller si, a part de consultar al experts (que se suposa) també tenen la intenció de preguntar i sentir l'opinió de la ciutadania de les poblacions afectades, abans de prendre una decisió tant important, administrativament parlant.