divendres, 14 d’abril del 2023

El naixement d'Arenys de Mar

Avui ha tingut lloc la tercera conferència sobre patrimoni, que organitza l'Ateneu arenyenc, a càrrec de l'historiador Francesc Forn i Salvà. Si el primer dia ens varen parlar de patrimoni natural i el segon de patrimoni urbà, avui era el torn del patrimoni històric i en concret sobre el naixement de la nostra vila.

L'explicació ha estat mol amena i s'ha centrat en comentar quan i com es va fundar Arenys de Mar, i la seva separació d'Arenys de Munt. Si ve el naixement d'Arenys de Munt es remunta a l'any 878, si més no quan es menciona per primera vegada la Parròquia de Sant Martí, les primeres construccions del que seria la vila d'Arenys de Mar són el segle XVI. El perill que representava trobar-te arran de mar, per les incursions que feien pirates procedents del nord d'Àfrica va fer que es trigués a ocupar aquesta franja de terreny, i que s'hi construïssin torres de defensa, alguna de les quals encara podem contemplar.

Cal destacar el descobriment que va fer el ponent de la ubicació de l'església de Sant Telm, a través de la lectura de més de 600 testaments, on hi figurava els encàrrecs de celebració de misses a diferents esglésies, una de les quals era Sant Telm, a la torre que va existir al final de la Riera, molt a prop del mar.

Una vegada més vull agrair la Junta de l'Ateneu l'encert en organitzar actes com aquest, per l'enriquiment cultural que suposa, d'una manera tan fàcil i plaent.