dimecres, 24 de febrer del 2021

Els comuns surant sense avançar

I per acabar aquest seguit d'anàlisis sobre els resultats electorals del dia 14 de febrer, tenim a En Comú Podem, que també va perdre molts vots i percentatge de vot, però va mantenir els 8 escons que tenia actualment. On varen anar a parar els seus vots? No sé si se n'ha parlat gaire, però jo pensaria que es tracta de gent que va quedar-se a casa o potser es va passar al PSC, per allò que... per ser-ne tan dependents, potser millor votar-los directament. Ja fa molts anys que aquest tram electoral, ocupat pel PSUC, Iniciativa i ara Comuns, s'aguanta amb prou feines, intentant diferenciar-se del PSC, però sense acabar de tenir prou força i presència.

L'única esperança, després de conèixer els resultats, és la d'aconseguir un pacte d'esquerres, sense que això els deixi de ser la part feble del pacte i per tant l'ase dels cops. El seu discurs a Catalunya, que no governen, és molt diferent al d'Espanya, que sí que estan al govern. Ja sabem que és molt diferent governar que ser a l'oposició, però és precisament quan es té l'oportunitat de condicionar les decisions, que es demostra la seva capacitat i, d'alguna manera, la justificació per demanar el vot.

Els Comuns no acceptaran mai un pacte amb JxCat, a qui consideren la dreta, però sí que és cert que hi ha altres institucions on els pactes o el lliurament de vots han estat acceptats de posicions més compromeses. Al final t'adones que tot és qüestió d'interessos, i per tant no cal xerrar tant i anar més al gra.

Per al PSC serien una bona crossa, però no tenen ningú més on agafar-se, sempre i quan ERC es mantingui fidel a la seva promesa de no voler saber res d'una pacte amb els socialistes. Les converses continuen avançades, ERC voldria pensar que la seva indefinició sobre el dret a l'autodeterminació continua pesant com abans, i que els pot fer entrar al govern i d'aquesta manera agafar més força davant el seu adversari JxCat.