diumenge, 7 d’abril del 2019

Corrupció i males arts massa generalitzades

Les clavegueres de l'Estat no són un fet nou ni sorprenent. Malauradament l'Estat espanyol té molta experiència en el mal ús del seu poder i institucions perquè ara ens pogués venir de nou. La resposta a per què això passa i no es combat no és altra que la generalització i implicació de les forces polítiques d'ambdós costats. Si l'alternativa a un poder corrupte fos un poder demòcrata i net, es podria acabar amb la corrupció, però això no és així.
El PSOE ha tingut passatges prou significatius en les males arts de l'Estat. La nostra simpatia vers uns partits o uns altres ens pot enganyar i només culpar-ne els que més detestem, però hem de ser objectius i, sobretot, tenir memòria. L'Estat en mans del PP i del PSOE ha tingut la seva claveguera molt activa.
A Podemos li pot haver anat bé, electoralment parlant, tot el que s'ha descobert i escampat aquests darrers dies. Podemos és una força que va sorgir a l'ombra del 15-M, però que no ha reeixit. No desapareixerà, però haurà estat inútil en l'intent de trencar el bipartidisme. Potser no tenim només dos partits, però sí que hi ha una dreta, a mans de tres propostes força homogènies, i un socialisme que li cal una crossa per mantenir-se a dalt, i aquesta podria ser la de Podemos, encara que de moment tot fa pensar que és insuficient.