dimecres, 27 de març del 2019

No ens deixem enredar per l'extrema dreta

És massa gratuït culpar de tots els mals a la "invasió" islàmica a Espanya. En una situació normalitzada aquesta declaració es consideraria d'incitació a l'odi, perquè convivim amb moltes persones de creença musulmana i qualsevol guspira mal intencionada pot provocar una encesa perillosa.
El discurs de Vox és aquest, encara que no només. La seva tàctica és criticar i culpabilitzar les víctimes més dèbils per engrescar fins a la bogeria la massa irreflexiva que pateix les conseqüències de la pobresa i les desigualtats. Els mateixos que les creen són els que se n'aprofiten per desestabilitzar la societat.
Ho podem dir molt clar, però l'efecte no és el que caldria esperar. És molt fàcil encendre el foc i massa difícil apagar-lo o fins i tot evitar-lo. En períodes electorals, com l'actual, és quan les metxes estan més a punt i els discursos populistes i calumniadors més de moda. Hem d'esforçar-nos, en el nostre entorn, de fer obrir els ulls de la gent perquè s'adonin de l'engany de l'extrema dreta.
Fa massa temps que els nostres governants ens han adormit i tallat les ales, com per ser capaços de fer front a tantes mentides. Ens cauen a sobre i no reaccionem suficientment. No es tracta només de cercar el vot útil, per fer fora qualsevol possibilitat que la dreta dura governi a Espanya, sinó que hem de denunciar aquestes provocacions i invitació a l'odi vers la persona que no és com nosaltres. Cal ser inflexibles i no permetre que un partit xenòfob, masclista i supremacista pugui formar part de les institucions espanyoles, quan encara guardem en la memòria la violència i opressió del franquisme del qual en són uns veritables deixebles i enaltidors.