dissabte, 30 de maig del 2015

Núria Parlón esdevé el far del PSC

Si l'altre dia afirmava que el PP ha estat el gran perdedor a Catalunya, i també a Espanya, avui em vull referir al PSC. Després de moltes eleccions a la baixa, en aquesta ocasió s'han pogut veure elements que permeten pensar que ens podem trobar en un punt d'inflexió.
El comportament del PSC no ha estat igual a tot arreu, sinó que hi ha diferències considerables. En molts municipis ha continuat caient, i si es compara amb les municipals de 2011 és prou evident. Però això no ha passat arreu, sinó que en alguns municipis han recuperat l'alcaldia i fins i tot s'ha aconseguit la majoria absoluta, com és el cas de Santa Coloma de Gramenet.
M'imagino que ha quedat clar que el moviment 'Podemos' o 'Guanyem' ha irromput amb força en moltes localitats, per reivindicar la situació precària de bona part de la població. Els partits polítics PSC i ICV, varen deixar de fer veritables polítiques d'esquerres ja fa molt temps i això és el que ha reclamat el nou moviment emergent. ICV només s'ha salvat on ha aprofitat l'ocasió per arrepenjar-se en aquest moviment. Allà on s'ha presentat sol, ha perdut regidors i fins i tot ha desaparegut de l'ajuntament.
El PSC s'ha mantingut, perdent pocs efectius, o fins i tot ha crescut on tradicionalment ha desenvolupat una tasca més propera a la població. L'exemple de Santa Coloma de Gramenet ens ha de fer pensar que hi ha molta feina a fer i que els polítics s'han de costar més a la població.
Núria Parlón és en aquests moments la perla del PSC i probablement qui té més clar el futur del partit. Si molts alcaldables del PP, erròniament varen agafar Albiol de referent, no passaria el mateix si els alcaldes o aspirants del PSC estudien a fons la tasca de Núria Parlón a Santa Coloma i intenten posar-ho en pràctica.
És evident que el territori català és molt divers i es fa difícil fer comparacions, i fins i tot seria un error segons quines pretenguéssim fer. Cadascú sap molt bé la situació del seu municipi, l'entorn on es troba, els problemes que arrossega i les solucions que ha d'aplicar. També tots tenen clar el pes que el moviment sobiranista té al seu municipi, però el que no es pot oblidar és que un PSC ha de fer polítiques d'esquerra i no haver d'esperar que surti un moviment per posar-les en pràctica.
El PSC té l'oportunitat de no quedar-se content amb els resultats municipals, i demostrar que a nivell català encara no ha dit la darrera paraula.